O bucată grozavă de brânză și povestea ei

paternitiMichael Paterniti este colaborator GQ USA și autor al bestsellerului Camera de povestit, o carte de nonficțiune creativă despre iubire, trădare, răzbunare și despre cea mai cea mai grozavă bucată de brânză din lume.
Ediția în limba română a cărții Camera de povestit va face parte din seria noastră de nonficțiune creativă, Narator — estimăm ca data publicării să fie la finalul lunii septembrie.


În satul pitoresc Guzmán din Spania, într-o peșteră săpată în coasta unui deal vecin cu casele, o ușă străveche duce la o încăpere înghesuită, de calcar, numită „camera de povestit”. Aici a ajuns Michael Paterniti să-l asculte pe Ambrosio Molinos de las Heras, producător spaniol de brânză, cum depăna o poveste ciudată și fascinantă despre o bucată de brânză.
Brânza lui Ambrosio, făcută după o veche rețetă de familie, avea reputația de a se număra printre cele mai bune din lume și se spunea că ar avea calități mistice. În seara aceea, când cei doi au ieșit din camera de povestit, Paterniti era complet captivat. N-a trecut mult și a plonjat cu totul în viața satului: s-a mutat în Guzmán, cu soția și copiii mici, ca să caute adevărul despre brânza aceea. Ce descoperă în cele din urmă nu are nimic de-a face cu fabula idilică despre slow-food pe care și-o închipuia la început. Dimpotrivă, e absorbit în inima vârtejului unui mister complicat, al unei rivalități de sânge care presupune acuzații de trădare și furt, amenințări cu moartea și o conspirație criminală.
Camera de povestit_Narator_edituraPublicaCartea lui Paterniti ține în egală măsură de suspans și de memorialistică, de jurnalele de călătorie și de scrierea istorică.
Este o operă uimitoare de non-ficțiune literară, scrisă de unul din cei mai talentați povestitori americani.
Captivantă […]
Scrisul lui Paterniti cântă, indiferent că vorbește despre darul mâncării de a activa memoria sau despre bucuria de a-și vedea copiii cum cresc. — NPR
 
Camera de povestit este un monument superb, plin de pasiune, în cinstea artei și misterului povestirii; e intensă, amuzantă, umană, devastatoare și frumoasă. Citind-o, mi-a venit să aplaud, mi-a venit să plâng, mi-a venit să mă mut în Spania. Michael Paterniti este un geniu. — Elizabeth Gilbert, autoarea cărții Mănâncă, roagă-te, iubește
Mike Paterniti este unul din invitații conferinței The Power of Storytelling din 9-10 octombrie de la București — iar acesta este un singur motiv pentru care nu ar trebui să ratezi acest eveniment.