Sheryl Sandberg: originalul Adam Grant

Adam Grant este omul perfect potrivit să scrie Originalii, întrucât este unul dintre ei.
Este un strălucit cercetător, care lărgește cu pasiune cunoașterea factorilor care îi motivează pe oameni, destrămând mituri și dezvăluind adevăruri. Este un optimist avizat, care oferă idei pătrunzătoare și sfaturi despre modul în care oricine – acasă, la serviciu, în comunitate – poate să facă lumea un tărâm mai bun. Este un prieten devotat, care mă inspiră să cred în mine și care m-a ajutat să înțeleg cum să pledez eficient pentru ideile mele.
Adam este unul dintre oamenii care m-au influențat cel mai mult în viață. În paginile acestei cărți minunate, urmează să vă lămurească, să vă inspire și să vă susțină și pe voi.
IMG_2845
Sfărâmătorul de mituri
Înțelepciunea populară susține că unii oameni sunt din naștere creativi, în vreme ce majoritatea indivizilor au puține idei originale. Unii se nasc să fie lideri, iar restul să-i urmeze. Unii oameni pot avea un impact real, dar majoritatea nu sunt capabili de așa ceva.
În Originalii, Adam spulberă toate aceste presupoziții.
El demonstrează că oricare dintre noi își poate spori creativitatea. El dezvăluie modul în care putem să identificăm ideile cu adevărat originale și să prevedem care dintre ele vor da rezultate. El ne spune când să ne încredem în instinctul nostru și când să ne bizuim pe alții. Ne arată cum putem să devenim niște părinți mai buni, cultivând originalitatea în copiii noștri, și niște manageri mai buni, încurajând diversitatea gândirii, și nu conformismul.
Din aceste pagini am învățat că marii creatori nu au neapărat cea mai înaltă expertiză, ci caută, mai degrabă, perspectivele cele mai largi. Am văzut că succesul nu se obține, de obicei, luând-o înaintea celorlalți, ci așteptând cu răbdare momentul potrivit să acționezi. Și, de-a dreptul șocată, am aflat că tergiversarea poate fi bună. Toți cei care au lucrat cu mine știu cât de mult detest să las lucrurile nefăcute până în ultimul minut, cum cred întotdeauna că tot ceea ce se poate face trebuie făcut de îndată. Mark Zuckerberg, împreună cu mulți alții, ar fi încântat să mă eliberez de presiunea implacabilă pe care o resimt de a termina totul cât mai devreme – și, după cum arată Adam, ar putea să mă ajute pe mine și echipele mele să obținem rezultate mai bune.
Optimistul avizat
În fiecare zi, cu toții întâlnim lucruri pe care le îndrăgim și lucruri pe care trebuie să le schimbăm. Primele ne umplu de bucurie. Celelalte trezesc dorința noastră de a face lumea să fie diferită – la modul ideal, mai bună decât era când am găsit-o noi. Dar încercarea de a schimba niște credințe și comportamente adânc înrădăcinate ne sperie. Acceptăm statu-quoul fiindcă realizarea unei schimbări reale pare imposibilă. Și totuși, îndrăznim să punem întrebarea: poate un individ să facă o diferență? Și, în clipele noastre de maximă îndrăzneală: s-ar putea ca acel individ să fiu eu?
Răspunsul lui Adam este un răsunător da. Această carte dovedește că oricare dintre noi poate să lupte pentru idei care îmbunătățesc lumea din jur.
Prietenul
L-am cunoscut pe Adam când A da și a lua, prima lui carte, făcea vâlvă în Silicon Valley. Am citit-o și imediat am început să o citez oricui era dispus să asculte. Adam era nu numai un cercetător talentat, ci și un profesor plin de har și un povestitor înzestrat, capabil să explice simplu și clar idei complicate.
Pe urmă, soțul meu l-a invitat pe Adam să discute cu echipa sa la sediul companiei și am luat cina împreună. Adam era întru totul la fel de extraordinar în persoană, pe cât era în scrierile sale. Avea cunoștințe enciclopedice și o energie contagioasă. Am început să discut cu el despre modul în care cercetările sale ar putea să contribuie la dezbaterile privind diferențele dintre cele două sexe și am început să lucrăm împreună. Am continuat colaborarea până astăzi, efectuând cercetări și scriind editoriale de opinie despre femei și activitatea profesională. LeanIn.Org a beneficiat enorm de analiza lui riguroasă și de angajarea sa față de egalitate.
O dată pe an, Facebook reunește echipele sale globale și, în 2015, l-am invitat pe Adam să țină discursul de deschidere. Toată lumea a fost uluită de inteligența și umorul lui. La câteva luni după aceea, echipele încă discutau despre ideile sale percutante, punând în practică sfaturile sale.
Cu timpul, ne-am împrietenit. Când am fost lovită de un eveniment tragic, moartea subită a soțului meu, Adam mi-a fost alături așa cum ar face-o numai un prieten adevărat. El a abordat perioada cea mai neagră din viața mea așa cum abordează totul, combinând înțelegerea sa fără pereche a psihologiei cu inegalabila sa generozitate. Când credeam că nu-mi voi mai reveni niciodată, a zburat de-a latul țării ca să-mi explice ce aș putea face ca să-mi recapăt curajul. Când nu puteam să văd cum aș putea să rezolv o situație devastatoare, m-a ajutat să găsesc răspunsuri acolo unde credeam că nu există vreunul. Când am avut nevoie de un umăr pe care să plâng, al său a fost mereu aproape.
În cel mai adânc sens al cuvântului, un prieten este cineva care vede în tine un potențial mai mare decât zărești tu însuți, cineva care te ajută să devii cea mai bună versiune a persoanei tale. Magia acestei cărți rezidă în faptul că Adam devine acel gen de prieten pentru oricine o citește. El oferă o bogăție de sfaturi care te ajută să învingi îndoiala și teama, vorbind deschis, avansând idei și descoperind aliați în locurile cele mai improbabile. Îți dă sfaturi practice privind managementul anxietății, canalizarea furiei, descoperirea forței din slăbiciunile tale, depășirea obstacolelor și cum să le dai speranțe altora.
Originalii_PublicaOriginalii este una dintre cărțile cele mai importante și cele mai captivante din câte am citit vreodată, plină de surprize și idei de mare forță. Nu va schimba doar felul în care vedeți lumea; ar putea să schimbe modul în care vă trăiți viața. Și ar putea, foarte bine, să vă dăruiască inspirația de a schimba lumea voastră.
Sheryl Sandberg este Chief operating officer la Facebook și fondatoare a LeanIn.Org. Textul de mai sus este prefața cărții Originalii. Nonconformiștii care fac lumea să progreseze.