Seth Godin: al șaptelea imperativ pentru a fi remarcabil

Primul imperativ este să fii conștient – de ceea ce se întâmplă pe piață, de oportunități, de ceea ce ești.
Al doilea imperativ este să fii educat, ca să înțelegi ceea ce se petrece în jurul tău.
Al treilea imperativ este să fii conectat, ca să prezinți încredere atunci când începi o colaborare.
Al patrulea imperativ este să fii consecvent, în așa fel încât sistemul în care acționezi să știe la ce să se aștepte.
Al cincilea imperativ este să construiești un bun de valoare, ca să ai ce vinde.
Al șaselea imperativ este să fii productiv, ca să poți cere un preț bun.
Chiar dacă bifezi toată lista de mai sus, tot poți da greș. Nu e suficient să ai un loc de muncă. Nu e suficient să existe o fabrică. O profesie nu ajunge. Ajungea pe vremuri, dar acum, nu. Lumea se schimbă prea repede. Fără un dram de inițiativă, tot ce-ți rămâne de făcut este să reacționezi pasiv la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Fără abilitatea de a porni ceva și de a experimenta, ești pur și simplu captiv, nu ai nicio direcție și aștepți să te împingă cineva de la spate.
Îți pot da exemplu de mii de cărți și milioane de memouri despre primele șase imperative. Toate ți-au fost inoculate în școală de nenumărate ori, iar o mulțime de universități și șefi ar fi încântați să te ajute să le aprofundezi. Dar, când vine vorba despre cel de-al șaptelea imperativ, se pare că ești pe cont propriu.
Cel de-al șaptelea imperativ este înspăimântător și, în consecință, ușor de trecut cu vederea sau de ignorat. Cel de-al șaptelea imperativ este despre curajul, dorința și pasiunea de a porni la drum.
[…]
Seth Godin ne oferă un cadou: cartea Sparge tiparele, un manifest despre cum să începi. Cum să începi să lucrezi la un proiect, să faci valuri, să îți asumi un lucru care pare riscant.
Nu este doar despre „o să încep să mă gândesc la asta” sau „urmează să ne vedem pentru a discuta despre asta” și nici despre „am depus o cerere de brevet de invenție”. Este despre cum să începi cu adevărat.
Provocarea nu constă în perfecționarea abilității de a ști când să începi și când să stai deoparte. Provocarea presupune să-ți formezi obiceiul de a începe.
Sparge tiparele este șutul în fund de care ai nevoie ca să îți transformi radical viața.
Seth Godin: