Return to classics: cine a fost John Maynard Keynes?

Sfarsitul pietei libere? Economia americana renunta la Milton Friedman, cochetand cu interventionismul, se intituleaza un articol semnat de Ciprian Botea in Ziarul Financiar din 16 martie 2009.
Dupa trei decenii in care s-a aflat pe val, filozofia pietei libere a lui Milton Friedman a inceput sa fie eclipsata de ideile interventioniste ale lui James Tobin, laureatul Premiului Nobel care l-a adus pe John Maynard Keynes in contemporaneitate.
John Maynard Keynes (1883 – 1946) este o personalitate complexa a secolului 20. Este cunoscut pentru revolutionarea stiintei si practicii economice prin regandirea rolului guvernului in societate, respectiv folosirea de masuri fiscale si monetare pentru temperarea efectelor adverse ale recesiunilor, crizelor si boom-urilor economice. Multi economisti il considera unul dintre principalii fondatori ai macroeconomiei moderne. Ideile sale sunt fundamentul keynesianismului de astazi si au fost dezvoltate in decursul timpului de economisti ai scolii keynesiene.
Dar dincolo de importanta sa in sfera economiei, ca profesor la Cambridge si autor, John Maynard Keynes pare sa fi trait mai multe vieti. S-a implicat in politica direct, sustinand Partidul Liberal din Marea Britanie in perioada interbelica, dar si ca functionar public in cadrul Trezoreriei. A fost om de afaceri si a jucat la Bursa, reusind sa isi construiasca o avere personala substantiala. S-a numarat printre intelectualii si artistii care au format Grupul Bloomsbury – cu o influenta majora pentru cultura interbelica – alaturi de scriitorii Virginia Woolf sau E.M. Forster, de pictorul Duncan Grant sau criticul Lytton Strachey. De-a lungul vietii i-a placut sa colectioneze carti, cum ar fi multe dintre lucrarile lui Isaac Newton.
S-a nascut la Cambridge. Tatal sau a fost lector de economie la Universitatea din Cambridge, iar mama sa a fost o autoare de succes si o reformista in domeniul social. Keynes a beneficiat de o educatie aleasa la Eton, unde a studiat matematica, clasicii si istoria, precum si la King’s College din Cambridge unde a studiat economia.