Proba de caracter

Intelegem lumea afacerilor ca pe o lume a povestirii, in care ne putem regasi oricare din noi si in care visele pot deveni realitate. Eroii acestor povesti sunt liderii, cei care ne fac sa ii urmam prin puterea lor de convingere, dar si prin vizionarismul lor. Dar cum si ei sunt pusi de multe ori in fata unor situatii neprevazute sau a unor rasturnari teribile de situatie, ne intrebam – fireste – cat de puternici sunt si ce tarie de caracter detin ei.


Joseph Badaracco este profesor de etica afacerilor la Harvard Business School. El este de parere ca, in cele mai bune povesti, literatura si viata se intalnesc. Personajele ne apar in fata ca oameni adevarati, nu ca marionete sau specimene de laborator. Aceasta poate imbogati imaginea despre leadership, dandu-ne posibilitatea sa-i vedem pe lideri intr-o gama variata de imprejurari. Intelegerea noastra devine si mai profunda avand acces la ce gandesc si ce simt ei. Si, privindu-i indeaproape pe acesti oameni, ne confruntam cu o serie de intrebari stimulative – despre personajele din naratiune si despre noi insine.

Proba de caracter

Cartea semnata de Badaracco – Proba de caracter – incearca sa ne faca sa intelegem esenta leadershipului prin literatura de calitate. Structurata in jurul a opt intrebari, cartea reprezinta un fel de oglinda-oglinjoara din povesti pentru fiecare lider al lumii noastre. Fiecare intrebare este un indrumar de autoeducare in privinta unui anumit aspect al caracterului si o cale de a trece dincolo de termeni generali precum „caracter” si „resurse launtrice”. Caracterul conteaza, iar literatura serioasa sugereaza ca – in cazul liderilor – caracterul conteaza intr-un fel anume. Inseamna sa ai raspunsuri personale la urmatorul set de intrebari:

  • Visul meu este cel mai bun?
  • Cat de flexibil este codul meu moral?
  • Sunt modelele pe care mile-am ales tulburatoare?
  • Imi pasa cu adevarat?
  • Sunt pregatit sa-mi asum responsabilitatea?
  • Pot sa rezist valului succesului?
  • Cat de bine combin principiile si pragmatismul?
  • Ce este aceea o reflectie judicioasa?

Liderii trebuie sa raspunda la aceste intrebari pentru sine, nu pentru ca ele sunt formulate in carte sau pentru ca literatura serioasa ridica astfel de probleme, ci pentru ca viata si activitatea ii pun pe acestia fata in fata cu ele. Este important sa aiba o imagine clara despre cine sunt ei cu adevarat. Aceasta cunoastere de sine este adesea factorul critic care le permite sa-si duca la bun sfarsit munca, sa-si indeplineasca responsabilitatile si sa traiasca o viata implinita si utila, ca in povesti.
V-ati adresat de multe ori aceste intrebari?
Daca aveti si altele in minte, definitorii pentru liderii zilelor noastre, va rugam sa ni le prezentati mai jos. Vom putea astfel initia un dialog cu Joseph Badaracco pe marginea lor.
Daca nu ati citit inca Proba de caracter, o puteti comanda aici.