Noutățile Publica la Bookfest 2024

Se apropie Bookfest 2024! Ediția din acest an va avea loc în perioada 29 mai → 2 iunie, în pavilionul B2 al Romexpo, București. Pe noi ne veți găsi la standul A09.

Iată cu ce noutăți vă vom aștepta la Bookfest 2024:

Flip Thinking

Berthold Gunster ne propune un ghid care să ne ajute să ne schimbăm perspectiva dintr-una centrată pe probleme („da, dar”) într-una centrată pe oportunități („da, iar”), folosind omdenken, arta olandeză a regândirii.

Aflăm cincisprezece strategii pentru a ne transforma gândurile din limitări și negativisme în posibilități și oportunități: de la perturbare (întoarcerea tuturor regulilor cu susul în jos) la etalare (sublinierea lucrurilor pe care vrem să le ascundem), de la importare (atragerea inamicului de partea noastră) la amplificare (îmbunătățirea lucrurilor care merg bine), strategiile lui Gunster ne vor ajuta să abordăm diferit chiar și cele mai provocatoare probleme — fie că e vorba de un vecin enervant, de un coleg furios sau de un partener nefericit.

Nerezonabil

La aniversarea a 10 ani de la lansarea cărții Cei care schimbă jocul, Andreea Roșca aniversează cum nu se poate mai bine: o nouă carte despre (alți) nouă români remarcabili!

Titlul acestei cărții va părea neobișnuit și, poate, nepotrivit pentru a descrie istoria și mentalitatea unor oameni pe care îi admir și de la care am învățat. Cuvântul „nerezonabil” nu există în DEX. Totuși îl folosim în viața de zi cu zi cu scopul de a descrie mai ales idei și comportamente care par nepotrivite sau dincolo de ceea ce considerăm normal. Omul rezonabil, scria George Bernard Shaw în piesa Man and Superman, „se adaptează la lume. Cel nerezonabil persistă în a încerca să adapteze lumea în funcție de el însuși. În consecință, progresul depinde de omul nerezonabil.” Pentru mine, aceasta este ideea care justifică cel mai bine titlul acestei cărți: pentru a face lucruri remarcabile, e necesar să fim adesea mai mult sau mai puțin nerezonabili. Să contrazicem înțelepciunea comună, să luăm decizii care vor contraria oamenii din jur, să avem încredere să facem diferit de ce fac ceilalți, chiar cu riscul de a fi criticați și neînțeleși.

Andreea a selectat opt discuții din cadrul evenimentelor The Vast & The Curious și a reflectat cu înțelepciune asupra celor aflate, dezvăluind astfel o multitudine de idei și practici pe care să le folosim pentru a ne îmbunătăți viața.

P.S. Lansarea oficială și nerezonabilă va avea loc joi, 6 iunie, începând cu ora 6pm, la Mercato Comunale (București, str. Gheorghe Demetriade 6–10, lângă Ambasada Germaniei). RSVP aici.

Alergic

În Co-lecția de știință vom avea o carte extrem de actuală: parcă mai mult decât oricând, suntem tot mai mulți dintre noi diagnosticați cu diverse tipuri de alergii. Dacă nu ai chiar tu o alergie, sigur știi pe cineva care are una, pentru că miliarde de oameni din toată lumea au o formă de alergie. Mai îngrijorător de atât este faptul că în ultimul deceniu numărul persoanelor diagnosticate a crescut constant, plasând o povară medicală mai mare ca niciodată pe umerii pacienților, ai familiilor, ai comunităților și ai sistemelor de sănătate.Ea însăși suferind de alergii și al cărei tată a murit din cauza unui șoc anafilactic produs de o înțepătură de albină, antropologa medicală Theresa MacPhail a scris biografia alergiilor: ce sunt, de ce le avem și cum alegem un tratament eficient.

Incredibilele invenții ale lui Kay

Un târg de carte care se întâmplă (și) de 1 iunie? Facem tot posibilul să avem o carte pentru tinerii cititori! Iar cine poate fi mai potrivit decât autorul favorit al copiilor, Adam Kay? Noua lui carte ne poartă într-un tur fascinant și fantastic de amuzant al invențiilor care au schimbat lumea (și al unora care clar n-au făcut-o, dar care cu siguranță ne vor distra); bine-nțeles că nu lipsesc amuzantele ilustrații ale lui Henry Paker.

Fanii lui Adam Kay, așadar, se vor distra toată vara — citind și recitind noua carte. În plus, vor afla o mulțime de informații despre cum funcționează lucrurile pe care le folosim și cum au fost inventate. De neratat.