Motivația optimă: noua știință a motivării

rares manolescuInvitat pe blog este Rareș Manolescu, consulting partner Human Invest & Master Trainer Blanchard International România. În prezent livrează sesiuni de leadership, facilitează sesiuni de team coaching și workshopuri cu echipe de management și lucrează în sesiuni de coaching unu-la-unu cu manageri care au nevoie de el.

Rareș semnează cuvântul înainte al cărții Noua știință a motivării. Cum să conduci, să energizezi și să implici prin metoda Motivației Optime de Susan Fowler:
 
În urmă cu aproape zece ani, dacă începeai o conversație despre motivație, aveai șansa să primești următoarele răspunsuri: Doar banii motivează cu adevărat sau Motivarea fără bani reprezintă o utopie. Într‑o oarecare măsură, același lucru se întâmplă și în prezent. Este fascinant cât de mulți oameni cred încă în aceste idei învechite, lansate acum mai bine de 50 de ani, și cum iau decizii în viață exclusiv în baza acestora.
Sunt mai bine de zece ani de când o cunosc pe Susan Fowler și, de‑a lungul timpului, am avut multe sute de ore de conversații despre știința motivației, despre motivele care îi determină pe oameni să „facă click”, despre modul în care te poți menține pe linia de plutire când ești provocat de mediul din jurul tău, despre cum să știi încotro te îndrepti sau despre cum să îi ajuți pe alții să se simtă energizați și plini de vitalitate și să aibă o stare de bine.
motivarea optima_publicaNoua știință a motivării este cea mai bună exemplificare a acestui model, respectiv a metodei de lucru cu tine însuți sau cu cei din jurul tău, și este plină de exemple, tehnici și argumente științifice. Vei regăsi în paginile cărții energia și spiritul pragmatic al lui Susan, ce reflectă, de fapt, motivația sa de a studia și de a contribui la înțelegerea motivației umane prin intermediul cărților, articolelor sau cursurilor.
Ceea ce vei citi în această carte funcționează. Știu acest lucru nu doar pentru că vorbim despre o bază științifica solidă – cercetări și validări ale principiilor propuse, pe toate continentele, în ultimii 40 de ani, de către mii de experți în psihologie –, ci pentru că le‑am testat și eu și le‑am aplicat în România sau în țările în care țin cursuri frecvent.
Îmi aduc aminte că primul rezultat palpabil s‑a văzut când am ținut pentru prima data în România cursul „Motivația Optimă”: o parte dintre participanți au reușit să se automotiveze chiar acolo, în sala de curs, ca urmare a aplicării principiilor pe care le vei citi în această carte. Fără să fie păcăliți sau manipulați, ci doar descoperind singuri motivele pentru care făceau ceea ce făceau și modul în care își puteau păstra energia.
În ultimii patru ani, am avut ocazia să lucrez cu mii de oameni pe această temă în Europa, Africa, Asia sau America și să îi ajut să își schimbe perspectiva motivațională în termen de zile, ore sau minute. Fie că am lucrat cu manageri seniori, cu team leaderi sau cu angajați fără funcție managerială, rezultatele au fost aceleași: oamenii au văzut ce însemna, de fapt, adevărata motivație și au reușit să‑și schimbe perspectiva motivațională. Și acest lucru s‑a întâmplat indiferent de rasă, limbă sau cultură, pentru că motivația este universală.
Pe lângă diversele companii cu care am colaborat, am decis să testez și să lucrez cu aceste principii și în domeniul dezvoltării personale, în cadrul unor seminarii publice sau sesiuni de coaching individual și am observat că funcționează. Împreună cu soția mea, expert în parenting, am decis să introducem aceste principii și în programele și cursurile dezvoltate de ea. Miile de părinți care au participat anual au confirmat același lucru: de zeci de ani ne uităm în direcția greșită, iar principiile prezentate în această carte sunt practice și aplicabile.
Îmi este clar că motivația reprezintă o abilitate care poate fi deprinsă și aplicată, și nu doar o stare prin care trecem fără să știm de ce. Și îmi este la fel de clar că putem să preluăm controlul asupra lucrurilor care ni se întâmplă, pentru a avea o stare de bine și pentru a fi plini de vitalitate și energie. Odată ce vei înțelege modelul și principiile din această carte, vei vedea că a fi motivat fără bani nu este o utopie, ci o realitate. Vei descoperi modul în care poți să te automotivezi sau să îi ajuți pe alții să se automotiveze, astfel încât motivația să reziste în timp și să fie o sursă de energie pentru ceea ce faceți tu sau oamenii pe care vrei să îi ajuți.
Te invit, așadar, să descoperi principiile și modelul de lucru pe care Susan Fowler ni le dezvăluie în această carte și să observi modul în care lucrurile despre care vei citi se aplică în toate domeniile vieții: în relații profesionale sau personale, în organizații sau echipe, în creșterea copiilor, în comunicarea dintre oameni, în organizarea personală a timpului și a priorităților sau în momentele în care vrei să faci o schimbare la propria persoană sau la echipa pe care o conduci.
Cartea Noua știință a motivării este disponibilă pe site-ul editurii, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să se găsească și în librării.