Lisa Gansky: The Mesh Manifesto (3/6)

Motivul 3: Dezvaluirea costurilor ascunse

Daca exista vreo veste buna in legatura cu schimbarile climatice, aceasta se refera la cantitatea de dioxid de carbon care satureaza inutil atmosfera. Irosim energia, apa si celelalte resurse naturale ca si cand nu am mai avea niciun viitor.

Companiile si comunitatile bazate pe sharing se fundamenteaza pe transformarea deseurilor in valoare. Ganditi-va la eforturile facute de companiile aeriene pentru a spori numarul pasagerilor care se imbarca in orice cursa data, tinand cont de faptul ca, in mare parte, costurile sunt aceleasi, fie ca un avion transporta o singura persoana sau doua sute. (Desigur, companiile aeriene sunt motivate sa obtina profit, ceea ce le determina sa sporeasca gradul de utilizare sau randamentul ofertelor lor, insa reducerea pierderilor, fie acestea financiare sau in raport cu mediul inconjurator, este adesea benefica din ambele puncte de vedere).

Sau sa ne gandim la masinile particulare, care, in medie, raman nefolosite peste douazeci si doua de ore pe zi. Oferindu-le spre co-utilizare, asa cum face RelayRides din Cambridge, se imbunatateste radical eficienta tuturor materialelor folosite la fabricarea, utilizarea si mentenanta automobilelor respective. In plus, proprietarii au de castigat de pe urma unui astfel de demers.

Acum sa combinam co-utilizarea masinilor cu forta de coordonare a serviciilor de sharing a bicicletelor si a transportului in comun. Apoi sa introducem in aceasta ecuatie vehicule mai bine concepute, mai eficiente, dotate cu piese intersanjabile si reciclabile. Controlarea acestor pierderi are ca efect obtinerea unor economisiri imense – atat pentru individ, cat si pentru comunitate si planeta, facand ca economia bazata pe proprietate sa aiba un dezavantaj evident in comparatie cu un model economic centrat pe sharing. Si, pe masura ce precaritatea, cererea crescuta si legislatia vor determina cresterea costurilor aferente gasirii a noi surse de materiale, vom asista la multiplicarea beneficiilor modelelor bazate pe sharing.

Avantaj: afacerile In-retea.

Facilitarea accesului se bazeaza pe faptul ca nu trebuie sa detinem un lucru pentru a sti exact unde se afla si ce se intampla cu el; putem sa utilizam lucrul respectiv – impreuna cu altii – economisind bani si evitand bataile de cap.

Va asteptam si luni pe blogul nostru, sa aflati motivul urmator pentru care sharingul va devansa proprietatea.

Aflati mai multe detalii despre Lisa Gansky aici.