José Mourinho sub lupă

Cartea Sub lupă ne arată cum funcționează mecanismele minții unui antrenor de top (Porto, Chelsea, Inter Milan, Real Madrid și Manchester United), informațiile din culise și istoriile complicate ale transferurilor între cele mai mari cluburi. Ne dezvăluie un om care va pune întotdeauna familia și prietenii mai presus de fotbal.
Jurnalistul Robert Beasley (redactor-șef al departamentului de fotbal al News of the World și corespondent sportiv al publicației Sun) a urmărit cu multă atenție cariera acestuia, având privilegiul accesului în cercul de apropiați ai celebrului antrenor.
Robert Beasley:
Dintr-o relație profesională puternică s-a născut o strânsă relație personală. A evoluat firesc și n-a fost nicicând ceva ce-am încercat să creez în mod deliberat sau cinic. Pot declara cu mâna pe inimă că n-am încercat niciodată să-i intru în grații lui Mourinho; ba dimpotrivă. Desigur, i-am făcut complimente; desigur, uneori, l-am lăudat; și, da, uneori l-am ridicat în slăvi, de obicei după vreun eșec. I-am reamintit ce a reușit să facă și cât de excepțional este. Însă totul a fost echilibrat. Nu i-a fost ușor cu mine. I-am pus mereu întrebări grele și mi-am exprimat întotdeauna opiniile sincere despre meciurile și jucătorii săi. Analizele mele de meci au fost dure și critice când a fost cazul. Nu pot fi sigur, dar cred că mă respectă pentru asta. Eu sigur îl respect. Însă o prietenie înseamnă mult mai mult decât respect.
Noi ne-am înțeles întotdeauna, avem același simț al umorului și am fost la fel de deschiși și de onești și am avut încredere unul în celălalt. N-am tolerat niciunul mizeriile, am fost sinceri și ne-am dorit mereu ce e mai bun pentru „Chels”. A existat, așadar, o legătură, una care ne permitea adesea să vorbim despre familie și viață în general, nu neapărat despre fotbal. Ne-am apropiat, dar ceva mă face să cred că Mourinho a fost un prieten mult mai bun decât am fost eu. În definitiv, ce puteam eu să fac pentru cineva ca el, cineva cu viața și poziția sa?
José Mourinho cu Robert Beasley; credit foto Robert Beasley.