Ionuț Simion despre calitățile antreprenorilor secolului XXI


Curiozitatea a stat în spatele fiecărei explorări, a fiecărei descoperiri făcute de om şi a construit, încet-încet, lumea de azi – cu minunile sale tehnologice şi ştiințifice, cu abundența de resurse cu care am ajuns să ne deprindem, cu accesul atât de uşor la cunoaştere.
Elon Musk pentru tinerii cititori este despre un băiat care a fost odinioară din cale afară de curios, astfel că citea tot ce-i cădea în mână, încercând să descopere tainele Universului şi ale tehnologiei. Îi plăcea să viseze cu ochii deschişi la călătorii intergalactice şi la colonizarea altor planete.
Ei bine, Elon a fost un băiat special, pentru că şi-a păstrat vie curiozitatea peste ani şi capacitatea de a visa cu ochii deschişi, punându-le în slujba unui scop personal foarte ambițios – acela de a rezolva prin inovație problemele care amenință viitorul speciei umane.
Vei descoperi cum tocmai scopul acesta ambițios l-a făcut pe Elon să creeze maşini integral electrice, care nu poluează atmosfera, sau rachete capabile să trimită sateliți pe orbita Terrei, înființând prima organizație privată care a reuşit să facă acest lucru, ori să imagineze oraşe întregi, care folosesc energia solară pentru a-şi acoperi necesarul de electricitate.
Pentru a atinge astfel de obiective, este necesar să poți să formezi o echipă care să-ți împărtăşească viziunea ambițioasă şi să o inspiri, ajutând-o astfel să persevereze. Cei care sunt capabili să construiască astfel de organizații, să depăşească toate obstacolele şi să-i inspire pe ceilalți se numesc antreprenori – şi ei sunt cei care pun lumea în mişcare.
Mesajul fundamental al acestei cărți este legat de importanța antreprenoriatului pentru viitorul umanității şi de calitățile pe care ar trebui să le întrunească antreprenorul secolul XXI. Asemenea lui Elon Musk, acesta ar trebui să fie curios, muncitor, vizionar, capabil să vadă lucrurile dintr-o nouă perspectivă şi gata mereu sa o ia de la capăt, dar şi să fie mereu în slujba unei idei mărețe şi a semenilor săi.
Antreprenoriatul şi inovația sunt cele două ingrediente magice care pot îmbunătăți şi transforma radical țara noastră şi, tocmai de aceea, ar trebui să ne inspirăm din modelele celor care întruchipează aceste trăsături. Putem regăsi o poveste asemănătoare cu cea a lui Elon la o serie de antreprenori vizionari din România, precum Radu Georgescu, Iulian Stanciu, Florin Talpeş sau Daniel Dines.
Azi, înarmat cu un calculator şi cu spirit antreprenorial, orice tânăr, din oricare colț al planetei, poate să genereze viitoarea mare idee care să schimbe lumea noastră. Iar acesta poți fi chiar tu. Pentru că deja deții ingredientul secret al oricărui mare inventator şi explorator – curiozitatea.
Îți doresc şi ție, cititorule, să te inspiri din această carte şi din povestea lui Elon, astfel încât, peste ani, să-ți scrii şi tu povestea.
 
Fragmentul de mai sus este adaptat pentru online și face parte din Cuvântul înainte al ediției în limba română a cărții Elon Musk pentru tinerii cititori. Povestea fondatorului Tesla și SpaceX, semnat de Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.