Dark cockpit: introducere

L-am întâlnit pe comandantul Dobrovolschi în 2008, în timpul unui zbor în vacanță, împreună cu familia. Călătoria a fost una liniștită, însă ce ne-a atras atenția a fost faptul că înțelegeam cu ușurință tot ce ne spunea acesta din cockpit, spre deosebire de multe alte zboruri în care comandantul părea că vorbește ținându-se de nas și grăbindu-se să încheie corvoada cât mai rapid. Dar în zborul respectiv am aflat clar cu toții care aveau să ne fie condițiile de zbor și traseul și ce urma să vedem în stânga sau în dreapta la un moment dat, simțindu-ne astfel în avion ca niște musafiri bine-veniți.

În anii care au urmat și în care ne-am cunoscut mai bine, am ascultat foarte multe întâmplări din vasta lui experiență de comandant și de instructor și am identificat în acestea o serie de mesaje care ar putea fi foarte valoroase pentru oricine – cum să comunici și ce se poate întâmpla când nu o faci bine, cum să-ți manifești rolul de lider și cum se complică rapid lucrurile dacă nu faci ce trebuie. Și, desigur, cum să fii în control într-o mulțime de situații nerecomandate cardiacilor, care pot părea la limită, dar care sunt gestionate cu calm de cei care au temele făcute.

Am prezentat împreună aceste întâmplări și mesaje în multe conferințe, cu zeci și sute de oameni la un loc. Feedbackul este de fiecare dată foarte bun: oamenii ascultă fascinați, sunt provocați să se gândească la propriul cockpit prin podurile pe care le facem între aviație și viața de zi cu zi, mereu vor să afle mai mult și, ca o concluzie a fiecărei sesiuni, vor să înțeleagă mai bine regulile și procedurile din aviație, ca să le poată aplica în viețile lor, la serviciu sau acasă.


I-am propus lui Emil să scriem această carte pentru a le fi de folos tuturor celor care vor să devină mai buni și care cu siguranță sunt mai mulți decât cei pe care-i putem întâlni într-o conferință. Am vrut să o scriem pentru ca oricine să se poată întoarce oricând la aceste informații și sfaturi utile activităților cotidiene, să le pună în aplicare, să le trăiască din plin și să le poată povesti și copiilor sau colegilor. A fost de acord imediat, așa că ne-am pus pe treabă, iar rezultatul te așteaptă în cartea Dark Cockpit.

Emil a contribuit cu informațiile-cheie din aviație și cu seria lungă și bine aleasă de exemple și întâmplări reale. Rolul meu a fost să identific mesajele care-ți pot fi de cel mai mare folos, să aranjez prezentarea informațiilor într-un mod cât mai potrivit pentru o carte de tip how‐to – cum este cea de față – și să așez totul pe o structură clară și ușor de urmărit.

Fiecare capitol este scris de amândoi. Fiind vorba despre o carte cu doi autori, ne-am întrebat cum anume să evităm formulările complicate. Ne-am hotărât rapid ca vocea cărții să fie a lui Emil în întregime, pentru a-ți face lectura cât mai ușoară.

Statistic vorbind, călătoriile cu avionul sunt cele mai sigure moduri de a ajunge dintr-un loc în altul. În paginile Dark Cockpit ai idei, exemple, sfaturi și întrebări care, fiind extrase dintr-o lume cu standarde înalte și proceduri eficiente, sunt menite să-ți aducă și ție un plus de încredere și de rezultate în călătoriile tale.

Succes!