Bill Gates și recomandările lui de lectură

recomandari de carte bill gates
Atunci când nu se ocupă de proiecte filantropice, Bill Gates citește. Iată câteva dintre recomandările lui din ultimii ani, care se găsesc și în portofoliul editurii noastre:

Shoe Dog
Memoriile lui Phil Knight ne arată că drumul spre succes nu e întotdeauna floare la ureche. E o călătorie haotică, plină de greșeli, încercări și sacrificii nesfârșite. Cred că intenția lui Knight nu a fost să învețe cititorul ceva; nu veți găsi sfaturi și liste de bifat. În schimb reușește ceva mai mult: își spune povestea cât se poate de onest. E o poveste incredibilă. E reală. Și vei înțelege de ce, în ultimele pagini, în ciuda tuturor greutăților experimentate, Knight spune: Doamne, cum aș vrea să retrăiesc totul!

Zece materiale minune și poveștile lor incredibile
După cum explică în cartea sa, obsesia personală și profesională a lui Mark Miodownik e pentru materialele de bază pe care de cele mai multe ori nici nu le observăm, dar și pentru super-materialele care vor schimba lumea în perioada următoare. Sunt fericit să declar că Miodownik e un scriitor deștept și cu simțul umorului, cu un talent special de a împărtăși pasiunea lui pentru acest subiect. Zece materiale minune e o lectură accesibilă și amuzantă.

O hiperbolă și jumătate
Cartea o vei parcurge în 3 ore, maxim. Dar îți vei dori să dureze mai mult, pentru că e foarte amuzantă și deșteaptă. Cred că am întrerupt-o de nenumărate ori pe soția mea, Melinda, pentru a-i citi pasajele care m-au făcut să râd în gura mare… În ciuda titlului cărții, istorisirile lui Allie sunt incredibil, și uneori brutal, de reale. Nu e o hiperbolă să spun că ador modul ei de a vedea și de a descrie situații cu spiritul de observație al unui om de știință, cu creativitatea unui artist și cu hazul unui comedian.

What if?
Subtitlul cărții e Răspunsuri ştiinţifice serioase la întrebări ipotetice absurde, și chiar despre asta e vorba! Oamenii îi trimit lui Munroe întrebări din diverse domenii: fizică, chimie, biologie. Întrebări precum De la ce înălțime ar trebui să dai drumul unei bucăți de carne ca să fie friptă numa’ bine când atinge pământul? Explicațiile lui Munroe sunt amuzante, dar știința care stă la baza răspunsurilor lui e precisă. E o lectură amuzantă și, pe parcurs, vei învăța câte ceva despre ADN, oceane, atmosferă, viteza orbitală și multe altele.

Dincolo de frumusețea perenă
Katherine Boo a petrecut trei ani în Annawadi, o mahala de lângă aeroportul celui mai mare oraș din India. Cartea ei e un memento puternic despre câtă muncă mai trebuie depusă pentru a reduce inegalitatea din această lume. Dar e în același timp o poveste înălțătoare despre oamenii care se luptă pentru viitorul lor și, în felul lor propriu, sunt inovativi și cu spirit antreprenorial. Am vizitat multe periferii urbane și e întotdeauna dificil să le explici oamenilor de acasă cât de mohorât e totul, așa că dacă vrei să citești o carte genuină despre realitatea unei lumi, o recomand.
Excepționalii
E o carte interesantă care se focusează pe oamenii care devin high-achievers. Disclaimer: sunt menționat în carte.
Open
Mi-a făcut plăcere să citesc autobiografia lui Agassi, și am apreciat în special candoarea cu care a împărtășit povestea vieții lui.
SuperFreakonomics
Steven Levitt și Stephen Dubner acoperă teme diverse și actuale. Recomand această carte tuturor celor care citesc nonficțiune; e foarte bine scrisă și plină de informații interesante.
Alte cărți apreciate de Bill Gates:
Diavolul din orașul alb
Gândire rapidă, gândire lentă
Steve Jobs de Walter Isaacson
Change by Design
De unde vin ideile bune?
Semnalul și zgomotul
Și în final două recomandări de titluri a căror ediție în limba română e în curs de apariție (septembrie): I Contain Multitudes și How Not to Be Wrong.
How Not to be Wrong
Ellenberg, matematician și scriitor, ne arată cum matematica joacă un rol important în viețile noastre de zi cu zi, iar noi nici nu realizăm. Fiecare capitol începe cu un subiect care pare destul de simplu, și ajungem să citim despre cum e implicată matematica. În unele locuri matematica devine puțin mai complicată, dar întotdeauna sfârșește prin a se convinge că încă îl înțelegem.
Și un dialog între Bill Gates și Ed Yong, autorul cărții I Contain Multitudes | Conțin mulțimi: