Bogdan Ion: despre discursurile excelente

ted2016_021716_1ma6619
Discursurile TED – amuzante, surprinzătoare, educative, inspiraționale. Peste un miliard de vizualizări online, anul trecut. Oare există cineva mai îndreptățit să scrie un ghid pentru vorbit în public decât Chris Anderson, fost jurnalist, curatorul conferințelor TED de aproape 15 ani?
Și totuși, așa cum spune chiar el, nu există o singură modalitate bună de a susține un discurs excelent. Tipurile de vorbitori, de public şi de contexte sunt mult prea variate pentru a putea crea o rețetă standard a discursului eficient. Cartea de față nu este o acumulare seacă de reguli, ci o înșiruire de povești despre… povești. Pentru că, în fond, un discurs bun te atrage și te ține acolo, în lumea imaginată de vorbitor, exact ca o poveste spusă la gura sobei. Nu există o rețetă universală – spune Anderson –, însă avem numeroase instrumente de care ne putem folosi când pregătim un discurs.
Alte instrumente sunt surprinzătoare și se întâlnesc rar în discursurile politicienilor sau ale oamenilor de afaceri, ca de exemplu manifestarea vulnerabilității și stimularea senzorială. Însă indiferent de metoda folosită, un lucru este cert: cuvântul rostit şi‑a câştigat noi puteri. Dacă înainte un actor sau un politician putea să spere la un public de sute de mii de oameni, acum, datorită internetului, un singur discurs dintr‑o singură sală poate ajunge să fie vizualizat de milioane de oameni.
Pentru toți cei care vor să‑și împărtășească ideile într‑un mod eficient și atractiv, acest ghid reprezintă nu doar o lectură incitantă, ci și o sursă de inspirație.
Bogdan Ion este Country Managing Partener EY România & Moldova, și semnează prefața cărții TED Talks – Ghidul oficial TED pentru vorbit în public
Credit foto: Marla Aufmuth / Autorul Chris Anderson la TED2016 – Dream, February 15-19, 2016, Vancouver Convention Center, Vancouver, Canada