Original, subst. Un lucru cu caracter singular sau unic; o persoană care este diferită de alți oameni într-un mod atrăgător sau interesant; o persoană cu inițiativă proaspătă sau capacitate inventivă.
A fi original… o expresie aproape desuetă în limba română, golită de sens, scoasă din uz. Adam Grant, unul dintre cei mai iubiţi profesori de la Wharton Business School din cadrul Universităţii Pennsylvania, a analizat cu atenţie acest concept şi a reuşit să prezinte într-un mod fără precedent ce înseamnă forţa creatoare şi spiritul inovator în lumea de astăzi.
Adam Grant a demontat unul câte unul cele mai multe mituri sau clişee legate de procesul creativ şi de marile personalităţi care au marcat istoria civilizaţiei noastre recente. Parcurgând această lectură minunată, ajungi să înţelegi că un spirit inovator nu trăieşte exclusiv în persoanele tinere, curajoase, cărora le place să rişte şi care scot, parcă pe o bandă rulantă, idei fantastice. Dimpotrivă, de cele mai multe ori, soluţiile originale vin după ani de rezultate mediocre, fiind amânate continuu şi parcă deliberat de spiritul inovator.
Autorul aduce în sprijinul ideilor sale o multitudine de exemple şi de studii de caz. La finalul cărţii, recomandă 30 de „acţiuni de impact“ care pot da frâu liber originalităţii, începând de la recunoaşterea şi lupta pentru ideile noi și la stimularea ideilor inedite în cadrul grupurilor, până la dezvoltarea unui cadru în care copiii şi tinerii să nu se simtă stânjeniți atunci când iau o poziție creativă sau morală împotriva statu-quoului.
Grant recunoaşte că originalitatea într-un anumit domeniu profesional este potenţată de diverse înclinaţii sau talente artistice, aparent fără legătură cu acesta. Pe de altă parte, autorul subliniază că spiritul inovator nu va fi niciodată apanajul unei gândiri conservatoare, familiare mediului şi domeniului de activitate. Cu cât eşti mai confortabil cu ceea ce faci, cu atât devii mai puţin creativ.
Originalii este o lucrare pentru toţi oamenii care îşi doresc să devină mai buni în ceea ce fac, dar, şi mai important, este o lectură deosebit de valoroasă pentru liderii care conduc organizaţii. Una dintre ideile centrale ale cărţii se referă la crearea unei culturi organizaţionale a disidenţei, prin care companiile pot stimula şi valorifica spiritul creativ al angajaţilor lor, fără să îl îngroape în gândirea colectivă a companiei.
Lumea se schimbă cu o viteză uluitoare. Avem tot mai multă informaţie şi tot mai puţină cunoaştere. Inovaţia și creativitatea sunt mai valoroase ca niciodată în aceste timpuri. Cum facem să eliberăm forţa creatoare a fiecărui membru din echipă şi nu doar a vârfurilor? Cum transformăm ideile noi în acţiuni fezabile şi durabile? Cum motivăm această forţă pe termen lung? Sunt doar câteva dintre întrebările actuale ale oricărui lider, iar această carte oferă o perspectivă complexă asupra posibilelor răspunsuri.
Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România & Moldova