David și Goliat nu este o carte religioasă, deși titlul său ar putea să ne ducă cu gândul la acest lucru. Autorul se folosește de povestea din Biblie doar ca punct de pornire, apoi ne poartă prin timp până în zilele noastre, trecând prin alte povești asemănătoare, din diverse domenii ale societății: învățământ, sport, sistem de sănătate, armată, mișcări populare, revolte și războaie.
Malcolm Gladwell analizează lupta dintre David și Goliat, precum un detectiv investighează o crimă, și ajunge la concluzia că deznodământul luptei nu ar trebui deloc să ne surprindă, fiind cât se poate de plauzibil. Goliat pare că posedă toate avantajele pentru a învinge – este un uriaș cu forță brută, armură și arme adecvate pentru luptă – însă în realitate, chiar aceste avantaje sunt cele care îl defavorizează în lupta cu David – suferă de gigantism și vede dublu, se mișcă greu din cauza armurii și posedă arme eficiente doar pentru o luptă de aproape. David, pe de altă parte, deși la prima vedere pare că e dezavantajat, fiind mic de statură, fără armură și cu o armă (praștie) ce pare mai degrabă adecvată pentru o joacă de copii, în realitate este rapid și agil. Nu este împovărat de armură și posedă o armă extrem de eficientă de la distanță, pe care știe să o folosească la fel de bine precum un trăgător de elită. David schimbă regulile jocului, îl surprinde pe Goliat și câștigă lupta.
Concluzia autorului – pentru această confruntare – este că nu suntem în stare să interpretăm corect lupta dintre un gigant și un outsider, ce pare a fi plăpând și inadaptat. Nu ținem cont de faptul că alte avantaje pot substitui forța și puterea. Această eroare o mai facem și astăzi. Tocmai de aceea, autorul pleacă de la această poveste și călătorește prin timp și spațiu pentru a prezenta câteva idei importante:
- Aparențele înșală. Avem o idee greșită despre ce înseamnă avantaje și dezavantaje. Ne folosim de stereotipuri și nu ținem cont de faptul că lipsa unor avantaje înăscute dezvoltă alte aptitudini ce se pot dovedi chiar mai valoroase. La fel, posesia unor avantaje ne poate defavoriza, pentru că nu suntem forțați să dezvoltăm noi abilități, să gândim și să acționăm diferit; aceste avantaje ne pot limita opțiunile.
- Din situații dificile pot rezulta lucruri foarte bune. Învățăm mai mult în momentele grele decât în cele ușoare. Obstacolele sunt bune, eșecurile ne ajută și în fiecare criză zace o oportunitate de a crește. Lucrurile rele ne pot dărâma sau ridica; ține de noi cum reacționăm.
- Puterea are limitările sale. Comportamentul inadecvat este doar un răspuns la modul în care oamenii sunt tratați. Este mai degrabă o problemă de angajament decât de comportament. De aceea, înainte de a da vina pe alții, e bine să ne uităm în primul rând la noi înșine. Trebuie să câștigi respect și să fii legitim înainte de a cere oamenilor să te urmeze. Dacă răspunzi prin bine la rău, în anumite situații ai șanse mai mari să obții rezultate pozitive decât folosind forță brută sau pedepse.
Stilul lui Malcolm Gladwell este deja inconfundabil. La fel ca în celelalte cărți ale sale, apărute la Editura Publica, analizează poveștile alese cu mare atenție la detalii, le privește din mai multe unghiuri și demolează stereotipurile cu argumente solide. Privește societatea de la înălțime, dar în același timp analizează situații concrete, despică firul în patru și prezintă concluziile sale într‐un mod direct, fără menajamente. Experiența anterioară de reporter își pune amprenta asupra modului în care investighează poveștile. Ai impresia că citești o carte polițistă, indiciile se dezvăluie treptat și ești în suspans până la final, când puzzle‐ul este complet și toate episoadele se leagă între ele. Nu ideile în sine sunt spectaculoase, cât stilul său și exemplele prezentate. Câteodată te întrebi unde găsește toate aceste exemple atât de relevante!
Dacă ești interesat de domenii precum business, management, leadership, marketing, psihologie, sociologie sau dezvoltare personală, sigur vei găsi ceva care să‐ți placă sau să te inspire în această carte. Nu e o carte doar pentru cei considerați outsideri sau inadaptați, ci este o carte pentru toți cei care vor să devină lideri atât în viața profesională, cât și în cea personală. Este o carte despre schimbarea regulilor, gândirea de tip ,,outside the box”, creativitate, elemente surpriză, flexibilitate, curaj, atitudine, efort susținut, simplitate, claritate, agilitate, meticulozitate, unicitate, asumarea de riscuri și motivație.
Povestea MoneyGram este foarte asemănătoare celei lui David și Goliat. Considerată odată un adversar mai slab, a avut curajul și pasiunea de a schimba regulile și de a se lupta cu orice gigant sau opreliște.
Lectură plăcută!
Extras din cuvântul înainte al cărții David și Goliat de Malcolm Gladwell. Cuvantul înainte este semnat de Andrei Dinulescu – Balkans Marketing Manager, MoneyGram International.