Pe Richard Branson îl știe toată lumea: poate îl ținem minte ca fiind acel miliardar care a vrut să facă ocolul lumii în balon, poate am avut ocazia să îl cunoaștem personal* sau prin intermediul cărților lui.
Ne bucurăm că la Publica avem câteva serii de autor, iar una dintre acestea este cea a lui Branson: pe lângă autobiografia Pierderea virginității (2010), am publicat și Screw it, let’s do it. Lecții din școala vieții (2009), Afacerile, dezbrăcate (2011), Afacerile, pentru oameni (2012) și în pregătire pentru apariție este cea mai recentă carte a lui: Like a Virgin.
* Anul trecut a fost invitat în România la o conferință – aici găsiți impresiile lui. Apropo, știți cumva dacă tânărul de care vorbește el a reușit să-și vândă autobiografia?
Recent mai multe personalități din lumea business-ului au fost întrebate care este obiectul care nu le lipsește niciodată. Majoritatea au răspuns (probabil și noi am răspunde la fel) că obiectul cel mai important este smartphone-ul. Dar Branson… e Branson, și răspunsul lui a fost: my brilliant assistant!
De obicei el e mai provocator prin felul lui de a fi, însă dacă citești explicația lui – e clar că motivul e foarte logic, fiind un lider care îmbrățișează delegarea. Recunoaște chiar că are impresia că asistenții lucrează probabil mai mult decât oamenii pentru care lucrează, iar despre asistentele lui nu spune decât de bine.
Din răspunsul lui reiese că e un lider care știe și cum să-și motiveze subalternii; în cazul în care ea era cu moralul la pământ (de la atâtea călătorii în jurul lumii), cu siguranță după ce i s-a recunoscut public meritul, e determinată să fie în continuare „memoria lui”.
Știm că mulți români sunt, sau își doresc să fie antreprenori, deci probabil modelul lor ar fi Branson himself (sperăm că și la partea de motivare). Dar oare există persoane care cred că ce face ea este un dream-job?