Impactul deciziilor inconștiente

animalul-socialAnimalul social este o carte de antropologie socială, cu mai multe staționări prin psihologie. Stai! nu e cazul să dai bir cu fugiții!
David Brooks, autorul cărții, are o abordare diferită față de titlurile din domeniu: ne lasă să tragem concluziile (conștient sau nu), în timp ce lecturăm povestea captivantă a lui Harold și Erica.
Harold și Erica, precum și celelalte personaje din carte sunt fictive, însă bine construite. Pentru exemplificare, iată un fragment din capitolul 13 – fragment care surprinde exact momentul când cele două personaje principale se întâlnesc pentru prima oară:
„Harold și Erica s‐au văzut pentru prima oară într‐un StarBucks, unde stabiliseră să se întâlnească pentru interviu. Erica a vrut să ajungă prima la întâlnire, astfel încât să‐și asume rolul de gazdă și, până ca el să ajungă, își comandase o cafea. Deși Harold era îmbrăcat într‐un costum, căra în spate un rucsac, iar acest lucru i‐a displăcut Ericăi.
Când Harold a sosit, avea un aer tonic și agreabil, însă puțin prea protocolar pentru gusturile ei. Hai să lăsăm discuțiile formale pentru mai încolo, îi spune Erica după doar un minut de discuție, tăindu‐i elanul lui Harold. Vreau să‐ți spun cine sunt și ce caut. Și‐a povestit în câteva cuvinte viața personală, apoi i‐a vorbit despre firma de consultanță pe care o conducea, fiind foarte sinceră în ceea ce privește greutățile pe care le întâmpinase până acum.
Am nevoie de cineva care să plonjeze direct în economia comportamentală și alte astfel de studii, încât să găsească o nouă poziție de vânzare. Vreau să găsești un nou set de instrumente pe care să‐l folosim pentru a identifica nevoile clienților cu acuratețe. Erica vorbea rapid pentru că, deși nu ar fi recunoscut niciodată, avea emoții și era încordată.
Harold era un candidat profesionist. Fusese la zeci de interviuri și un nou eșec nu l‐ar mai fi atins cu nimic. În loc să‐i răspundă și el ofensiv, Harold se arătase fascinat de trecutul ei. O plăcea, mai ales pentru faptul că nu‐l întrebase unde se vede peste zece ani sau alte întrebări din astea tâmpite.
Întrebările ei erau precise și practice. Știe cine este Daniel Kahneman? (Nu.) Ce alte proiecte de cercetare a mai coordonat? (Aici și‐a exagerat puțin fostele responsabilități.) […] ”
Acum că v-am convins că David Brooks are o înclinație pentru storytelling, vă invităm să-i vizionați conferința TED despre animalul social:

P.S. David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, a fost plăcut impresionat de această carte și a recomandat-o membrilor cabinetului său; autorul chiar a fost invitat să susțină un seminar pentru ei. Oare ce politicieni români vor dori să citească Animalul social?