Hygge: arta daneză de a trăi bine


Hygge este ceva la fel de simplu precum o lumânare aprinsă şi aşezată pe un pervaz pentru a întâmpina pe cineva acasă. Este o condiţie atât interioară, cât şi exterioară a simplităţii.
Hygge are loc atunci când ne asumăm plăcerea momentului prezent în simplitatea sa.
Hygge (pronunţat aproximativ „hiu-ga”) este o emblemă și o tradiţie de sute de ani a naţiunii daneze. Dar nu este obligatoriu să fii danez ca să înţelegi şi să te bucuri de hygge, fiindcă temele universale care stau la baza practicării sale sunt înțelese de noi toți: apartenenţa, încrederea, conectarea, comuniunea, reciprocitatea, înrudirea, siguranţa, căminul, mulţumirea, autenticitatea, prezenţa şi iubirea.

Cartea despre hygge este o invitaţie la a face mici schimbări de practică şi percepţie, pentru a aduce mai mult hygge în viaţa de zi cu zi. Este o explorare a conceptului, dar şi un ghid practic.
Cultivarea obiceiurilor de echilibru, moderaţie, grijă şi atenţie asigură un sentiment de implicare şi înrudire, de a aparţine momentului, dar şi celui de lângă tine. Hygge este o senzaţie de abundenţă şi satisfacţie.
Hygge are legătură cu a fi, nu cu a avea.
Cunoscutul filosof danez, Søren Kierkegaard, spunea: Mulţi oameni aleargă cu sufletul la gură după plăcere, în aşa mare grabă încât trec pe lângă ea. Cea mai mare primejdie dintre toate, aceea de a te pierde pe tine însuţi, poate apărea pe nesimţite în lume, ca şi cum nu ar fi mare lucru. Nicio altă pierdere nu se produce într-o atât de mare taină; orice altă pierdere – un braţ, un picior, cinci dolari, o nevastă, etc. – va fi cu siguranţă observată.
În aceste vremuri de instabilitate globală, ne-am îndepărtat unii de ceilalţi şi ne-am înstrăinat de mediul înconjurător. Am pierdut caracterul imediat, confortul şi adevărul lucrurilor concrete şi reale şi avem nevoie să găsim moduri alternative de a consuma şi a ne conecta. Hygge descrie un stil de viață care aduce omenie şi căldură în casele, şcolile, locurile de muncă, oraşele şi naţiunile noastre.
Hygge îşi are rădăcinile într-o societate concentrată mai degrabă pe oameni decât pe obiecte. Are legătură cu limbajul iubirii şi cu ideea că adevărata bogăţie nu este cea pe care o putem acumula, ci aceea pe care o avem de împărţit.
Cartea despre hygge. Arta daneză de a trăi bine de Louisa Thomsen Brits este disponibilă în seria Publica Extra. Credit foto: Susan Bell; imagini disponibile și în carte.