Nobelul în Economie 2017: Richard Thaler

Autorul cărții Comportament inadecvat și co-autor al bestsellerului Nudge, Richard H. Thaler este laureatul Premiului Nobel în Economie al anului 2017! Premiul a fost acordat pentru contribuția adusă domeniului economiei comportamentale, pentru integrarea psihologiei umane în teoria economică și folosirea rezultatelor cercetărilor sale pentru îmbunătățirea politicilor publice.
nudge, comportament inadecvat, nobel economie 2017, economie comportamentala, behavioral economics
Thaler este profesor de Știinţe Comportamentale şi Economie la Universitatea din Chicago şi ocupă funcția de preşedinte al Asociaţiei Economice Americane. A studiat de-a lungul întregii cariere ideea conform căreia agenţii centrali în economie sunt oamenii: indivizi previzibili, supuşi greşelii.
Pentru că vrem să sărbătorim cu toții această realizare, astăzi, 10 octombrie, beneficiezi de 25% discount la achiziția celor două cărți semnate de Richard Thaler.
Știai că…
… Pe lângă distincția oferită, Richard Thaler va primi 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de euro). Întrebat ce va face cu banii, a replicat cu umor: „O să încerc să îi cheltuiesc cât mai irațional posibil!
richard thaler, nobel economie 2017, Anne Ryan via Reuters, economie comportamentala, behavioral economics
… Thaler a avut un rol cameo în filmul nominalizat la Oscar, The Big Short (scenariu adaptat și recompensat cu un Oscar după cartea The Big Short)? El a explicat pe înțelesul tuturor, alături de Selena Gomez, instrumentele financiare complexe menționate în film:

… Thaler a fost primul mare economist interesat de cercetările lui Daniel Kahneman și Amos Tversky, așa că pe aceștia îi leagă o lungă prietenie. Kahneman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie (2002) şi autor al cărţii Gândire rapidă, gândire lentă, a spus despre Thaler: „Geniul creativ care a inventat domeniul economiei comportamentale este, de asemenea, un povestitor cu har şi un om foarte amuzant.”
Richard Thaler: «Cel mai bun lucru la Thaler, ceea ce-l face cu adevărat special, este că e leneş.» Până în ziua de azi, Danny Kahneman insistă că mi-a făcut un mare compliment. Lenea mea, susţine el, înseamnă că nu lucrez decât la lucruri suficient de interesante încât să învingă această tendinţă înnăscută de a scăpa de muncă. Doar Danny putea să-mi transforme lenea într-un lucru pozitiv. „Comportament inadecvat” a fost scrisă de un leneş cu acte în regulă. Partea bună este că, după Danny, nu voi scrie decât lucruri interesante, cel puţin pentru mine.
… Dacă te interesează domeniul (și ar trebui în ziua de azi), alege și alte titluri excelente de economie comportamentală.
… În episodul How to Win a Nobel Prize al podcastului Freakonomics Radio de anul trecut, Stephen Dubner a prezis că la un moment dat ar trebui ca Thaler să primească acest premiu. Un fragment preferat, povestit de co-autorul lui Dubner, Steven Levitt: The way I know it’s Nobel season is that around Chicago, a lot of people tend to get haircuts in the few days leading up to the announcement of the prize. And so if I see all my colleagues with really short and well-maintained hair, I know that the prize must be somewhere right about the corner.”
Credit foto Richard Thaler: Anne Ryan via Reuters.