Finalul de an ne oferă câteva zile de liniște, zile în care putem lectura cele mai bune titluri din anul 2015. Cu toții iubim să facem/ primim cadouri, așa că pe site-ul Publica în perioada 18 – 20 decembrie la oricare patru cărți comandate, una este cadou. Cartea cadou este cea cu prețul cel mai mic.
Te încurajăm, la rândul tău, să oferi o carte bună oamenilor dragi din viața ta. Livrarea prin curier se va face în timp util (luni, pentru cărțile comandate vineri și marți, pentru comenzile efectuate sâmbătă și duminică) pentru a apuca să împachetezi cadourile înainte de a le așeza sub brad.
Pentru acei-prieteni-care-știu-tot recomandăm una sau mai multe dintre cărțile:
Comportament inadecvat – o carte despre nașterea economiei comportamentale de la unul dintre cei mai avizați oameni din domeniu: Richard Thaler (vine cu recomandări înalte și de la Daniel Kahneman). Expresul urban și Scurtături inteligente sunt lecturi care vor fi apreciate de către cei ancorați la ce e cool azi.
Dan Ariely, cu Al dumneavoastră, irațional, este o lectură amuzantă și deșteaptă.
Iar Școli creative de Sir Ken Robinson e o alegere bună pentru cei care vor să-și aducă aportul în domeniul educației.
Pentru oamenii de comunicare sugerăm Contagios – o carte despre cum se propagă ideile și ce anume trebuie făcut pentru ca vestea despre produsul tău să se răspândească într-un ritm amețitor și Arta rețelelor sociale – o carte practică despre cum să utilizezi cu succes fiecare canal de social media:
Pentru cei interesați de economie socială și dezvoltare comunitară recomandăm lectura a trei câștigători de Nobel în economie: Alvin Roth cu Cine ce primește și de ce, Joseph Stiglitz cu Marea divizare și Gary Becker, care împreună cu înaltul judecător al Curții de Apel din Chicago Richard Posner, pun la dispoziția cititorului dezbaterea a peste 45 de subiecte diverse și de actualitate în Simțul ieșit din comun.
Pentru vizionari, inovatori, pentru antreprenorii interesați de afaceri sustenabile, de evoluție, recomandăm biografia lui Elon Musk: viața omului de afaceri din Silicon Valley, care atunci când nu se ocupă de mașinile Tesla sau serviciile Solar City lansează în spațiu rachetele SpaceX, poate fi o sursă de inspirație pentru orice nebun frumos. Peter Thiel, deseori partener cu Musk în diverse afaceri, ne pune la dispoziție De la zero la unu – cartea despre ce înseamnă să fii cu adevărat inovator în afaceri.
Doamnele și domnișoarele ar aprecia lecturarea uneia dintre autoarele de mai jos:
Stilul inconfundabil al Lenei Dunham, creatoarea serialului Girls, este viu în eseurile cu tentă autobiografică din Nu genul ăla de fată. Sophia Amoruso, fondatoarea NastyGal, a scris o carte despre evoluția ei, dar și despre ce a învățat din experiența de CEO al unei afaceri crescute de la zero, fără investitori. #Girlboss.
Eseurile din Probe de empatie semnate de Leslie Jamison au puterea de a ne face oameni mai buni. Cum am câștigat lupta este povestea unei persoane cu o tenacitate mare și cu mult simț al umorului: Monica Seles.
Pentru cei care iubesc științele/ pentru cei care doresc constant să învețe ceva nou:
Randall Munroe ne oferă răspunsuri științifice serioase la întrebări ipotetice absurde – alăturarea aceasta făcând din What if? una dintre cele mai apreciate cărți ale anului, în special de către #geeks. Iar Cum am ajuns aici de Steven Johnson și Inovatorii de Walter Isaacson ne prezintă genial de frumos o istorie a lucrurilor pe care le folosim zi de zi, respectiv ale oamenilor care le-au creat.
Pentru iubitorii de gastronomie, călătorii și un vin bun recomandăm oricare dintre cărțile de mai jos. Ce au în comun? o poveste reală, bine scrisă.
Camera de povestit. Spunem doar atât: stilul lui Mike Paterniti ne face să declarăm cu mâna pe inimă: e cea mai bună carte despre o brânză! Brânza merge cu un vin bun, nu? Cum ar fi să bei cel mai bun vin din lume, într-un pitoresc sat francez? De ce cineva ar vrea să distrugă această idilică imagine? Povestea adevărată se găsește în Umbre în vie.
Lawrence Osborne ne duce prin întortocheatele străduțe orientale pe care le vizualizăm atât de viu în Pe uscat și cu paharul plin, de aceea nu-l vom refuza dacă vreodată ne va invita, oriunde în lume, la un pahar de ceva.
Cu toții avem prietenii cool, creativi. Pentru ei sugerăm una dintre opțiunile de mai jos:
Cartea de colorat Dincolo de linii cu 119 desene ale unor artiști contemporani – există și opțiunea achiziției împreună cu un set de 12 creioane colorate fără lemn, cerate.
RO-KIT este un ghid funky de degustare a identității românești, cu 50 de icon-uri, bilingv.
Simțul stilului este o carte care va fi apreciată de cineva care scrie.
Brief este una dintre cărțile din care vrei să rupi niște foi și să le înrămezi lângă birou; multe sfaturi pentru oricine lucrează în domeniul comunicării.
Pentru cei care vor să aibă o viață fericită, împlinită, Flux și Mintea organizată sunt o alegere bună. Psihologul Mihaly Csikszentmihalyi și Daniel Levitin, muzicianul expert în neuroștiințe, militează pentru ordonarea informației din conștiință pentru a putea descoperi adevărata fericire și să ne creștem semnificativ calitatea vieții.
Pași mici, schimbări mari este o carte despre microrezoluții – Caroline Arnold, autoarea ei, arătându-ne o modalitate prin care putem ajunge mai ușor la obiectivele greu de atins.
Expert în psihologie cognitivă, Gary Klein este un fin observator al oamenilor iar în Văzând ceea ce alții nu văd ne descrie forțele care impulsionează ideile noastre zi de zi.
Sportivii din viața noastră cel mai probabil ar fi găsi interesante memoriile unui mare sportiv: biografia tenismenei Stefi Graff, autobiografia fotbalistului Zlatan sau a jucătorului de snooker, Ronnie O’Sullivan. Pentru cei care vor să își îmbunătățească jocul de tenis, poate sfaturile și ideile din cărțile următoare vor fi de folos: În culisele tenisului, Bollettieri. Changing the game sau Câștigă urât de Brad Gilbert.
Dacă dorești să faci un cadou drăguț colegilor din departamentul tău, poți alege una sau mai multe dintre cărțile:
Marile detalii: mici schimbări generează mari influențe
Jucătorul ingenios – despre teoria jocurilor
Strategia oceanului albastru – ediția revizuită și adăugită
Oamenii talentați vor să fie liberi
Cea mai recentă carte a lui Branson: The Virgin Way
Nu mâncați niciodată singuri – o carte despre conectare și relații bune cu colegii, partenerii și mentorii noștri.
Lecturile care ne aduc un zâmbet nostalgic pe față sunt întotdeauna bine-venite, astfel că memoriile lui Tobias Wolff, laureatul anului curent al National Medal of Arts, sunt un clasic modern: Viața acestui băiat. În Cronicile vulpii Paul Slayer Grigoriu îl dezvăluie pe acel adolescent curios, pasionat de rock ai Bucureștiului anilor ’90. Cartea semnată de Mary Karr este considerată una dintre cărțile care stau la baza curentului de nonficțiune creativă, deci pentru cei care iubesc poveștile de viață reale, bine scrise, e un must-have. P.S.: Clubul mincinoșilor a împlinit anul acesta 20 ani de la lansare.
Pentru cei care apreciază ceva original și care sunt interesați și de sfera publică:
Russ Roberts a examinat capodopera uitată a lui Adam Smith și a găsit o comoară de cugetări practice și potrivite și astăzi, oferindu-ne o perspectivă de neprețuit asupra comportamentului uman prin ochii uneia dintre cele mai strălucite minți din istorie, în originala carte Cum poate Adam Smith să vă schimbe viața.
O altă recomandare este biografia unui personaj fascinant, care influențează și astăzi economia: John Maynard Keynes – Omul universal.
Cutele și cutrele memoriei – o carte de memorii profesionale ale lui Paul Grigoriu, unul dintre cei mai îndrăgiți oameni de radio din România.
Iar dacă ți-a plăcut vreuna dintre cărțile Buyology, Branduri senzoriale sau Brandwashed, poate ar fi bine să îți faci ție un cadou fain: profită de oferta early bird valabilă zilele acestea pe site-ul organizatorului conferinței lui Martin Lindstrom din 10 martie 2016! În cadrul conferinței va avea loc și lansarea cărții Small data, în curs de apariție la Publica.