Concurs. Blogosfera da lectii de macro-economie

Credem ca a venit momentul sa luam economia mondiala in maini si va cerem ajutorul. Subiectul este deja dezbatut intens si nu numai de specialistii de pe Wall Street. Se implica in discutie politicieni, investitori, manageri, jurnalisti, blogeri si soti-care-inca-platesc-rate-la-aparatul-pentru-slabit.  Asa ca haideti sa punem putina ordine in concepte. Mai exact: hazardul moral, supraindatorare, indatorarea capitalului propriu, retragere masiva a depunerilor bancare, arbitraj cu reglementarile, deficit de cont curent, securitizare, deflatie, instrumente financiare derivate de credit, contractia creditului, capcana lichiditatii.
Provocarea e sa luati unul din termenii din lista si sa il explicati intr-un post de blog, pe principiul “Macro-economia pentru cei mici”. Cine da cea mai buna (corecta, completa, pedagogica) explicatie castiga cartea Economia crizelor. Curs-fulger despre viitorul finanţelor de Nouriel Roubini si Stephen Mihm.
cover_roubini_paperback
Puteti folosi scheme, grafice, desene, mindmaps, colaje, versuri, fotografii de familie (desi speram ca nu este cazul) si orice alt instrument didactic pe care-l considerati util.
Nu se penalizeaza, ba chiar se incurajeaza formularile de tipul: “Hazardul moral este atunci cand…”
Dupa ce ati scris, nu uitati sa puneti un link la textul vostru intr-un comentariu la acest post, ca sa mergem sa citim.
Si, foarte important, dati tema de studiu mai departe altor trei prieteni pe care ii vedeti in postura de profi sexy de macro-economie. Premiem cel mai bun propagator de leapsa cu inca un exemplar din carte. (Doar n-o sa ignoram economia tip MLM.)
Inscrierile se incheie pe 5 august si anuntam cei doi castigatori marti, 10 august.
Bibliografie optionala
Puteti rasfoi “Economia crizelor” aici. Lista de concepte “intimidante si adesea gresit intelese” pe care v-am dat-o este chiar din introducerea cartii. Autorii ne asigura ca, pana la final, vom intelege la ce se refera fiecare dintre ele si, mai ales, vom intelege mecanismele prin care se declanseaza crizele economice si ce ar fi de facut ca sa iesim din ele.
Roubini Global Economics contine analize financiare aplicate pe toate pietele si regiunile si este un mina de aur pentru orice macro-ecomonist amator (sau profesionist).