Bilant 2009 si noutati in 2010

Anul 2009 a adus 24 de titluri noi in portofoliul editurii Publica si o cifra de afaceri de 551.000 €, in crestere cu 52,30% fata de 2008. Ponderea vanzarilor directe a crescut cu mai bine 50% fata de 2008, pe fondul nevoii crescute de informare a cititorilor in aceasta perioada, a cresterii numarului de titluri in portofoliu si a interesului din ce in ce mai ridicat al companiilor pentru carti de specialitate ca instrumente in programele interne de dezvoltare profesionala.
Premierele editoriale 2009 la Publica: Co-lectia de economie si primul autor roman
Lansata la inceputul anului 2009, Co.Lectia de economie este o selecţie de cărţi “clasice” despre principiile de funcţionare a economiei si cuprinde teorii şi analize care au modelat ştiinţa economiei de-a lungul timpului. Pana acum, in colectie au aparut 7 carti, iar trei dintre autori sunt laureati ai Premiului Nobel pentru economie: Milton Friedman, George Akerlof si Paul Krugman.
Co.Lectia de economie a debutat cu „Teoria generală a ocuparii fortei de munca, a dobânzii şi a banilor” de John Maynard Keynes care se numara printre principalii fondatori ai macroeconomiei moderne. Seria a fost continuata cu: „Intoarcerea economiei declinului si criza din 2008” de Paul Krugman, “Libertatea de a alege” de Milton Friedman, “Teoria clasei de lux” de Thorstein Veblen, “Cartea de povesti a unui economist” de George Akerlof, precum si cartea tanarului economist roman, Liviu Voinea, “Sfarsitul economiei iluziei”.
Primul autor roman din portofoliul editurii – Liviu Voinea cu “Sfarsitul economiei iluziei” – a insemnat si un best-seller. Publicata la inceputul lunii noiembrie, cartea s-a epuizat la 3 luni de la aparitie.
„Sfarsitul economiei iluziei” este o analiza a crizei economice din Romania si o viziune asupra masurilor anticriza. Autorul analizeaza miturile care au stat la baza iluziei privind mersul economiei (ca ratele inalte de crestere economica sunt sanatoase, ca banii romanilor din strainatate sunt o contributie sigura la reducerea deficitului extern sau ca aplicarea cotei unice este un succes), cat si atitudinea fata de criza sau intelegerea ei (ca Romania nu a intrat in criza, ca atunci cand a intrat s-a intamplat din cauza crizei globale, ca trebuie sa concediem bugetari, ca putem relansa economia prin programul „Prima casa”).
Cele mai citite carti de afaceri in 2009
Topul celor mai bine vandute carti de afaceri de la editura Publica indica doua directii de interes ale publicului. Pe de-o parte, interpretarea crizei si solutii, iar pe de alta parte dezvoltarea personala prin accesul la povesti de succes. Primele doua titluri din clasament se afla deja catre finalul celui de-al doilea tiraj.
1. Screw it, let’s do it – Lectii din scoala vietii de Richard Branson
2. Confesiunile unui banker toxic semnat Cresus
3. Intoarcerea economiei declinului si criza din 2008 de Paul Krugman
4. Funky Business Forever de Kjell Nordstrom & Jonas Ridderstrale
5. Exceptionalii: Povestea succesului de Malcolm Gladwell
6. Sfarsitul economiei iluziei de Liviu Voinea
7. Chaotics: Managementul si marketingul in era turbulentelor de Philip Kotler & John A. Caslione
“Meet The Thinkers” a adus o noua premiera in Romania
Clasamentul global Thinkers 50 a fost anuntat, pentru prima data in istorie, cu ocazia galei organizata in octombrie, la Bucuresti, in cadrul seriei de conferinte „Meet The Thinkers”.
Seria de evenimente „Meet The Thinkers” mijloceste intalnirea dintre autorii din portofoliul editurii Publica si comunitatea oamenilor de afaceri din Romania; Gala Thinkers 50 a fost cea de-a patra conferinta organizata de editura.
Thinkers 50 este cel mai influent clasament global al ganditorilor de business, care apare odata la doi ani. La aceasta prima gala au participat creatorii clasamentului – Des Dearlove si Stuart Crainer – alaturi de Kjell Nordström si Jonas Ridderstråle (locul 23 in Thinkers 50 – 2009), Dr. Michael Jarret (profesor la London Business School), Henry Stewart (CEO Happy).
Cu ocazia evenimentului a fost lansata cartea „Comorara de la baza piramidei” de CK Prahalad, ganditorul de business nr. 1 in 2007 si 2009. In aceasta editie revizuita, Prahalad descrie cele mai noi strategii si tehnici folosite de companii pentru a cuceri pietele din tarile in curs de dezvoltare. CK Prahalad este profesor de strategie la Universitatea Michigan si este recunoscut si pentru activitatea sa de consultant.

Noutati pentru 2010

“Pentru stabilirea planului editorial 2010 am pornit de la interesul publicului pentru anumite domenii. Vom adauga autori noi in Co.Lectia de Economie si, dat fiind succesul de care s-a bucurat aceasta colectie, am initiat Co.Lectia de Leadership, care va aduna carti si autori celebri, devenind o bibliografie obligatorie pentru intelegerea si dezvoltarea leadershipului, atat la nivelul organizatiilor, cat si la nivel personal. Vom aduce publicului din Romania autori pe care ii asteapta de multa vreme, cum ar fi Gary Hamel, Nouriel Roubini sau Warren Bennis”, a declarat Bogdan Ungureanu, directorul executiv al editurii.
In Co-lectia de economie vor aparea in 2010: „Crisis economics” de Nouriel Roubini, „Animal spirits” de George Akerlof, „Ten great economists” de Joseph Schumpeter si „Freefall” de Joseph Stieglitz.
Colectia de leadership a fost deschisa de “Forta schimbarii. Cum difera leadershipul de management” de John Kotter, profesor la Harvard Business School. Pana la finele anului, vor mai aparea in aceasta colectie:  “Leading the revolution” de Gary Hamel, „The secret language of leadership” de Stephen Denning,  „A Sense of urgency” de John Kotter, „Judgment” de Noel Tichy si Warren Bennis, „Re-energizing the corporation” de Jonas Ridderstråle, „The halo effect” de Phil Rosenzweig.