Doris Sangeorzan: Cum ai ajuns la concluzia ca oamenii trebuie sa-si incetineasca ritmul de viata?
Carl Honore: Mi-am dat seama ca viata mea devenise o cursa contra cronometru pentru ca eram mereu pe fuga, incercand sa “fur” cateva minute de aici, cateva secunde de dincolo… Insa am constientizat acest lucru intr-o zi, cand stateam pe ganduri, intrebandu-ma daca ar fi in regula sa cumpar pentru copilul meu o colectie care se numea „Povestiri de adormit copii intr-un 1 minut”- Alba ca Zapada in 60 de secunde. In acel moment am realizat ca situatia scapase de sub control: eram dispus sa grabesc pana si acele cateva clipe pe care le petreceam la sfarsitul zilei cu copii mei. M-am gandit atunci: trebuie sa exista o modalitate mai buna, pentru ca ritmul alert la care imi traiam viata nu insemna ca o traim! Asa ca am inceput sa investighez modalitati care sa ma ajute sa mi-o incetinesc. Meseria de jurnalist m-a ajutat sa inteleg impactul pe care aceasta agitatie il avea la scara mondiala si modul in care acest “virus” infectase toate aspectele culturii noastre.
Doris: De ce crezi ca viata intr-un ritm alert este daunatoare?
Carl: Te consuma. Uitati-va la explozia de boli cauzate de stress si dependenta de cafea sau alti stimulenti care ne “ajuta” sa fim in forma pe parcursul zilei. De asemenea, cand suntem pe fuga mancam foarte prost (si prea mult) si nu avem timp pentru sport sau exercitii fizice. Rezultatul este simplu: cresterea ratei obezitatii. Mersul rapid al lucrurilor scade intensitatea cu care ne traim viata: o face superficiala. Facem o multime de lucruri, insa majoritatea pe fuga; rezultatul: nu stim sa mai savuram clipele frumoase din viata, totul e o cursa contra cronometru. Pana si boala e un mod in care corpul iti spune: “Ajunge! Incetineste!”
Doris: Considerati ca accesul constant la internet si telefonie mobila ingreuneaza eforturile de a incetini ritmul vietii? Sau altfel spus, accesul constant la informatie este un aspect negativ, sau pozitiv, al lumii moderne?
Carl: Da, este mai dificil; insa nu pentru ca tehnologia este un aspect negativ, ci modul in care ne folosim de ea, sau mai bine zis, abuzam de ea. Internetul este o unealta minunata, insa trebuie sa o folosim cu mai multa intelepciune. Fiind tot timpul conectati la internet inseamna ca irosim mult din timpul nostru personal, ne distrage si ne oboseste. Chiar si corporatiile high-tech, de genul Hewlett-Packard avertizeaza: “intreruperile electronice in mod constant cauzeaza scaderea IQ-lui cu 10 puncte, adica efect dublu fata de consumatorii de marijuana. Microsoft sustine ca un individ care este implicat intr-o activitate care necesita concentrare maxima are nevoie de 16 minute si 33 de secunde sa revina la acel nivel de concentrare maxima, in cazul in care este intrerupt de un mesaj. In iunie, IBM, Google, impreuna cu multi altii au lansat Grupul de Cercetare al Supraincarcarii cu Informatie – numele spune totul. Daca folosim internetul in mod inteligent ne putem imbogati cunostintele si conexiunile sociale. Daca devii dependent, te poate coplesi. Cateva exemple de gadget-uri folositoare ar fi noile GPS- uri care ne ajuta in localizarea castelelor, puburilor, restaurantelor, raurilor, etc. din zonele pe care vrem sa le vizitam. Insa trebuie sa avem grija sa nu le folosim prea mult pentru ca riscam sa ne aglomeram cu detalii.
Doris: Cum va relaxati? Care sunt activitatile sau locurile care va ajuta sa va relaxati?
Carl: In timpul zilelor in care lucrez ma relaxez facand pauze, plecand efectiv de la birou in timpul pauzei de pranz. Mai si meditez. In rest, cand nu sunt la birou, gatesc; gatitul e ca si yoga pentru mine. Mai practic pentru relaxare este hockeyul pe gheata sau fotbalul. Timpul petrecut alaturi de familia mea imi face la fel de bine…
BUSINESS TIPS: Va vor creste productivitatea!
1. Scoate din priza
Gaseste timp de-a lungul zilei in care sa scoti din priza computerul, sa-ti inchizi e-mailul, telefonul, pagerul, PDA-ul sau televizorul. Studiile arata ca statul prea mult “on” scade productivitatea si diminueaza drastic gandirea creativa. Lasa-ti gadget-urile sa se incarce ca sa poti sa faci si tu acelasi lucru!
2. Lucreaza mai putin
Lucrand mai putin inseamna de multe ori sa lucrezi mai bine. In Tarile Nordice se lucreaza cele mai putine ore, insa cei de acolo au cele mai competitive economii din lume. Puneti pret pe calitate nu pe cantitate. In loc sa stai la birou ore in sir numai de dragul de-a sta la birou, pleaca atunci cand iti termini treaba. Fa pauze in timpul zilei. Pranzul nu este pentru incompetenti.
3. Socializeaza
Fa-ti timp ca sa-ti creezi relatii; sunt nucleul afacerilor moderne. Asta inseamna sa te ridici de la birou si sa vorbesti cu colegii tai in loc sa le scrii un e-mail. Sau sa-ti faci timp sa iei pranzul sau cina cu un client, in loc sa te folosesti doar de telefon. Interactiunile sociale fac munca mult mai amuzanta.
4. Slow Hobby
Dezvolta-ti un hobby portabil care sa te ajute sa treci de la faza de roadrunner la faza lenta. Poate fi: yoga, impletitul, cititul, Tai Chi, meditatie, masaj, orice te forteaza sa incetinesti ritmul.