Diavolul din orașul alb de Erik Larson

Erik Larson este profesor de Nonfiction Writing, jurnalist de investigație nominalizat la Premiul Pulitzer, și autor al cinci cărți care s-au menținut în ultimii 15 ani în topul New York Times bestsellers. Este cunoscut în special pentru Diavolul din orașul alb – o carte care a stat aproape 6 ani în renumitul top! Cartea a primit, printre altele, premiul de nonficțiune Edgar Award 2004 și a fost finalistă pentru National Book Award 2003. Leonardo diCaprio a achiziționat drepturile pentru ecranizarea cărții, iar filmul va fi regizat de Martin Scorsese.
IMG_3617
Acțiunea din Diavolul din orașul alb se întâmplă în Chicago-ul anilor 1890, după ce orașul a obținut dreptul de a organiza Expoziția Universală (precedenta ediție s-a desfășurat la Paris, în cadrul căreia s-a dezvăluit turnul Eiffel).
Stilul autorului îmbină magistral efortul arhitecților și al unui celebru peisagist să ridice un amplasament monumental într-un timp foarte scurt, într-un loc deloc primitor, cu surprinzătoare elemente de istorie culturală și științifică, și cu acțiunile unuia dintre cei mai cruzi criminali în serie ai Americii – H.H. Holmes.
Iată un interviu cu talentatul scriitor, Erik Larson:

P.S. O carte care e dedicată și cățelușei Molly (”pentru Molly, a cărei iubire pentru ciorapi ne‑a adus cu picioarele pe pământ”), nu poate fi decât bună, nu :)?

P.P.S. Diavolul din orașul alb e atât de bună, încât unii fani organizează petreceri tematice – de exemplu o cină cu meniul unui banchet descris de Larson în prima parte a cărții.