Despre strategia oceanului albastru

romania---bogdan-ionOceanul albastru este reprezentarea metaforică a multitudinii de posibilităţi deschise de inovaţia disruptivă, este un vast spaţiu neatins, neexplorat, aflat departe de competiţia acerbă de pe pieţele convenţionale. În oceanul albastru piața este nou creată, încă nedisputată şi cu posibilități de dezvoltare rapidă. Aici este locul unde ajung puţini, dar unde recompensele sunt pe măsură.
Strategia oceanului albastru este o carte despre deschizători de drumuri, pionieri, inovatori, vizionari şi despre curajul de a perturba starea de fapt. Cei doi autori, W. Chan Kim şi Renée Mauborgne – profesori la şcoala de business INSEAD din Franţa –, prezintă publicului un manual de strategie fără precedent, un ghid necesar pentru a răzbate dincolo de furtunile de pe piaţă şi pentru a oferi clienţilor un alt fel de valoare.
Autorii propun liderilor de business o nouă abordare: le arată cum se pot uita dincolo de cifre şi cum îşi pot privi produsele aşa cum o fac şi consumatorii lor. Folosind această strategie, directorii executivi şi antreprenorii deopotrivă pot redesena graniţele pieţelor în care activează, debarasându‐se de ipotezele standard despre locul unde se coagulează cererea pentru produsele lor şi capitalizând tendinţele emergente. strategia
Kim şi Mauborgne oferă o varietate de exemple provocatoare care ilustrează punerea teoriei în practică. Ei demonstrează astfel aplicabilitatea largă a acestei strategii şi propun tactici bazate pe inovaţie disruptivă, în special în industrii consacrate, cu o tradiţie în spate. Cei care au folosit cu succes strategia oceanului albastru au reuşit să transforme din temelii astfel de industrii şi să răstoarne regulile de bază care ghidau activitatea jucătorilor din piaţă.
Recomandăm abordarea ilustrată cu mult tact în această carte tuturor strategilor, investitorilor şi antreprenorilor, dar mai ales acelora care se confruntă cu o competiţie acerbă în activitatea lor.
Bogdan Ion este Country Managing Partner EY România, iar fragmentul de mai sus face parte din prefața cărții Strategia oceanului albastru.