Designerul care ne dictează gesturile


Leander Kahney, autorul Jony Ive. Geniul din spatele celor mai importante produse Apple:
La magazinul companiei, din campusul Apple, poți cumpăra tricouri. Pe ele scrie Am vizitat campusul Apple. Dar doar atât am voie să spun. Aceasta rezumă foarte bine contextul în care se scrie despre Apple.
Nu e simplu să încerci să‐i convingi pe oameni să vorbească despre companie. Angajații Apple nu vorbesc, chiar dacă lucrurile s‐au întâmplat cu 30 de ani în urmă. Compania este atât de secretoasă, încât a divulga ceva – orice – este o abatere care poate duce la concediere. Toți cei care sunt asociați cu compania – angajați, colaboratori, parteneri – au semnat un morman de acorduri de confidențialitate, care amenință nu doar cu încetarea contractului, ci și cu urmărirea totală în justiție. Angajații sunt muți în privința planurilor curente de producție, ceea ce este de înțeles, dar nu vorbesc nici despre proiectele vechi. Confidențialitatea se extinde la orice face Apple, dar mai ales la procedurile interne, pe care le consideră secrete industriale. În mod evident, dacă ar ști cum își conduce Apple ședințele, de exemplu, concurenții ar putea primi o mână de ajutor. […]
Am contactat peste 200 de oameni pentru această carte, mai ales actuali angajați Apple sau persoane care au părăsit recent compania. Unii au fost dispuși să vorbească oficial, dar mulți au dorit să nu li se menționeze numele. Apple nu a răspuns la mai multe solicitări de comentarii.
Totuși, partenerii mei de cercetare au convins o serie de oameni să vorbească, oficial și neoficial, despre Apple, Jony Ive și cultura lor unică de lucru. În special, am convins niște actori majori, inclusiv unii care au colaborat strâns cu Jony decenii la rând. Ne‐au ajutat să pătrundem în studio și în mințile din spatele Apple într‐un mod fără precedent. Informațiile pe care ni le‐au dat și detaliile pe care ni le‐au putut dezvălui despre ceea ce s‐a întâmplat în companie de‐a lungul multor ani au fost extraordinar de utile. IMG_3174
Grație interviurilor cu ei, alături de o cercetare extinsă și de videoclipurile, transcrierile, arhivele lansărilor, cărțile și articolele disponibile, dar și, pur și simplu, de produsele Apple, vă putem oferi cel mai complet tablou disponibil despre adevăratele evenimente din spatele carierei lui Jony Ive și a influenței sale la Apple.
Copyright © Publica, 2014, pentru ediția în limba română