Cum te raportezi la empatia ta?

80295-an-interview-with-leslie-jamisonLeslie Jamison semnează una din cele mai recente cărți din seria Narator: Probe de empatie – o colecție îndrăzneață și strălucită de subiecte dintre cele mai diverse.

Pornind de la experiența ei de actor medical, când era plătită să mimeze simptome pentru care studenții la medicină trebuiau să găsească un diagnostic, eseurile lui Leslie, viscerale și edificatoare, pun niște întrebări esențiale legate de modul cel mai elementar în care înțelegem suferința celorlalți: Cum ar trebui să ne manifestăm grija unii pentru alții? Cum putem simți suferința celuilalt, mai ales când aceasta poate fi una asumată, distorsionată sau etalată cu ostentație? Este empatia un instrument prin care îi putem testa sau chiar evalua pe ceilalți?

Confruntând suferința – reală sau închipuită, a ei și a celorlalți –, Jamison dezvăluie nevoia impetuoasă, atât în plan personal, cât și în cel cultural, de a simți. Pleacă de la propriile experiențe cu boala și cu vătămările trupești pentru a ne angrena într-o explorare care se întinde dincolo de granițele vieții ei și care acoperă un teritoriu vast – de la turismul în zone de-o sărăcie lucie la maladii-fantomă, de la violența din stradă la reality show-uri, de la boală la încarcerare –, aflându-se permanent în căutarea unei perspective conturate cu smerenie și eleganță.

coperta Probe de empatie_NaratorUn manifest desăvârșit al durerii umane… Jamison țese laolaltă intelectul și emoția cu finețea unui chirurg de prim rang. Rezultatul este un spectacol sfâșietor despre cum ne umanizează empatia.NPR

Jamison scrie cu o precizie trează și cu o vulnerabilitate neobișnuită, cu o tendință de a reveni asupra subiectului și de a-l reexamina, de a deconstrui și de a anticipa limitele propriei perspective, și cu disponibilitatea de a face din propria ei istorie medicală și psihică obiectul examinărilor sale. Revelațiile ei sunt adesea sfredelitoare și poetice. The New Yorker

Leslie locuiește în Brooklyn, este pe cale de a-și finaliza teza de doctorat la Yale (care are ca subiect povești despre dependență) și scrie editoriale pentru New York Times Book Review. A lucrat ca brutar, suplinitor pe la diverse firme, administrator al unei pensiuni, profesor de meditații și actor medical – fiecare dintre aceste ocupații însemnând o lume pe care autoarea declară că încă o are pe dinăuntrul său.
Vestea cea mai bună e că o putem întâlni pe Leslie la București, în cadrul unui eveniment care nu ar trebui ratat: The Power of Storytelling din 9 și 10 octombrie!