Cum să fim aici și acum în noul an

Noul proiect din seria Publica Extra este jurnalul creativ de mindfulness Sunt aici acum.
suntaiciacum
Meditația mindfulness este o practică prin care ne antrenăm atenția.
Este o practică simplă fiindcă nu necesită decât să fim atenți la ce ni se întâmplă (indiferent că este vorba de senzații, gânduri sau emoții), exact când ni se întâmplă (cu alte cuvinte, să fim prezenți aici acum), într‐o manieră non‐critică. În același timp, meditația mindfulness este o practică puternică pentru că reușește să ne scape de tendința de a ne pierde în propriile gânduri, majoritatea legate de trecut sau de viitor, fapt care generează un stres în plus față de presiunile vieții cotidiene.
În ultimii 30 de ani rezultatele unor cercetări din domeniile neuroștiinței sau psihologiei au arătat că practicarea constantă a tehnicilor de mindfulness îmbunătățesc performanțele proprii, relațiile și calitatea vieții.
Meditația mindfulness dă rezultate bune în înlăturarea anumitor obiceiuri rele, a unor dureri constante (psihice sau fizice), a anxietății legate de anumite lucruri. De asemenea efecte pozitive se simt și în probleme legate de stres și depresie, în îmbunătățirea atenției/ focusului și a creativității.
Sunt aici acum este o carte – jurnal care conține peste 80 de activități creative, dar și reguli de bază pentru practicarea meditației mindfulness. Este o metodă ideală pentru inițierea în acest nou mod de a fi.
Și pentru că un lucru bun merită sărbătorit, putem semnala momentele mindful din viața noastră pe social media prin #iamherenow #suntaiciacum