Corzi întinse: Björn Borg și John McEnroe

Finala la masculin din 1980 de pe Wimbledon este, în multe feluri, Woodstockul tenisului. La fel cum priveliștea hipioților amețiți tăvălindu‑se în noroi pe terenul unei ferme din nordul statului New York a devenit emblema anilor 1960, bentițele și pantalonii scurți purtați de Borg și McEnroe în acea zi au ajuns să reprezinte mult‑mitologizații ani 1970 de dezvoltare explozivă a tenisului. Rachetele de lemn ridicol de mici folosite de cei doi jucători, care, curând, aveau să fie măturate de un val de rame mai mari, mai puternice, manipulate atomic, au devenit discurile de vinil ale lumii sportive, talismane hipsterești dintr‑o vreme aparent mai simplă, mai organică. Borg și McEnroe au fost ultimii jucători care au câștigat Wimbledonul cu o rachetă de lemn.

Stephen Tignor este executive editor la revista Tennis și postează zilnic articole despre acest sport de peste doisprezece ani; semnează texte și pentru Wimbledon și Racquet Magazine.
Cartea lui Tignor Corzi întinse. Björn Borg, John McEnroe și povestea nespusă a celei mai aprige rivalități din tenis face parte din seria de biografii celebre Victoria Books, serie care adună până acum 14 cărți de tenis.
Corzi întinse face cronica vieților și carierelor bărbaților care au conferit un caracter memorabil acelor zile de „Vest Sălbatic”:
„AisBorg”, care ținea secretă o nebunie internă;
McEnroe, geniul buclucaș și tulburat;
Connors, îndrăgitul și muncitorul antierou al tenisului;
Ilie Năstase, clovnul din România;
Gerulaitis, newyorkezul fermecător
și Ivan Lendl, vestitorul viitorului de forță al sportului.
Frământările pe care toți acești bărbați le-au avut în comun au fost la fel de fascinante atât în teren, cât și în afara acestuia.
 
 
 
Fun facts:

  • Prima soție a lui Borg a fost românca Mariana Simionescu, la rândul ei tenismenă profesionistă. Cei doi s-au căsătorit la o mănăstire de lângă Snagov, la puțin timp după finala Wimbledon din 1980. Ea a scris cartea Love Match.
  • Anul acesta va fi despre rivalitatea lui Borg și McEnroe: HBO va crea în curând un documentar McEnroe/Borg: Fire & Ice, iar în septembrie este așteptat în cinematografe filmul Borg cu Shia LaBeouf și Sverrir Gudnason în rolurile principale: