Ce poți face cu 100 dolari?

Îți poți lua o jumătate de iPod nano. Poți achiziționa o bicicletă second-hand, fără șa. Sau un toc de pantofi Louboutin. Sau zece procente dintr-un bilet de avion București – NY.  Sau… să-i folosești pentru capitalul startup-ului tău.
Chiar e posibil să începi un business de succes cu doar 100$?
Chris Guillebeau, autorul cărții Startup de 100$ ne demonstrează în câteva sute de pagini că… se poate! Cartea este despre microafacerile de succes, aducând în discuție o modalitate prin care poți reinventa felul în care îți câștigi existența, făcând ceea ce-ți place. 100_-startup
Este un ghid care enumeră pașii identificați în peste 1500 de startup-uri care au urmat următorul pattern:
investiție mică la înființare + venit net de cel puţin 50 000$ pe an + mai puţin de cinci angajaţi + să fie pe baza modelului urmează‐ți pasiunea (valorificarea hobby‐urilor şi a intereselor personale) + antreprenorul să nu aibă abilități speciale.
Câteva idei dezvoltate în carte:

  1. Căutarea libertăţii personale rezidă în urmărirea oferirii de valoare celorlalți. Pune‐ţi întotdeauna întrebarea: Cum pot să‐i ajut pe oameni mai mult?
  2. Concentrează‐te non‐stop pe punctul de convergenţă dintre ceea ce‐ţi place să faci şi lucrurile pentru care alţi oameni sunt dispuşi să plătească.
  3. Leagă‐ți produsul sau serviciul de beneficii atractive, nu de caracteristici plictisitoare.
  4. Descoperă ce îşi doresc oamenii şi găseşte o cale prin care să le oferi acest lucru.
  5. Acţiunea bate planificarea. Foloseşte planul de afaceri de o pagină.
  6. Descoperă o modalitate prin care să ai parte cât mai repede de prima ta vânzare. Apoi lucrează pentru a îmbunătăţi lucrurile care merg și ignoră lucrurile care nu merg.
  7. Nu‐i nimic în neregulă cu a rămâne o afacere mică în mod deliberat.

Extras din recenzia cărții apărută în numărul 10 al revistei The Institute.