Valentin Lazea: o istorie morală a politicilor fiscale

 

Știați că primul concediu de odihnă plătit (de 3 până la 6 zile pe an) a fost introdus de Germania în anul 1903? Sau că Frank L. Baum a scris „Vrăjitorul din Oz” inspirându-se din marșul șomerilor din Ohio asupra Washingtonului, în 1894? Sau că, până în anul 1974 , femeile americane măritate nu puteau achiziționa bunuri pe credit fără aprobarea soților?

Toate aceste lucruri și multe altele le puteți afla din cartea O istorie morală a politicilor monetare și fiscale scrisă de economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea. Volumul se adresează atât specialiștilor în istorie, economie, sociologie, cât și celor care au detestat aceste materii la școală, dar își pot schimba părerea în urma lecturării sale.

Ideea centrală de la care pleacă autorul este aceea că moralitatea umană se schimbă (nu întotdeauna în bine), ca urmare a modificărilor survenite în tehnologie, politică, societate și familie. Și că această moralitate în schimbare își pune amprenta asupra modului în care sunt concepute și aplicate politicile monetare și fiscale. Aplicând această metodologie, Valentin Lazea împarte ultimii 150 de ani în trei perioade distincte: 1873-1914, când a dominat moralitatea burgheză; 1914-1971, perioada moralității predominat proletare; 1971-2022, perioada moralității consumeriste.

De exemplu, cele trei tipuri de moralitate amintite produc atitudini diferite ale indivizilor față de muncă (și față de instruire), față de acumularea de datorii, față de crizele economice etc. Iar politicile monetare și fiscale vin să acomodeze, de regulă, aceste tipuri de atitudini.

Efortul constant al autorului pe parcursul cărții este de a-l face pe cititor să abordeze critic fiecare informație și să își formeze propria opinie față de problemele prezentate.

Nu întâmplător, cele trei părți ale lucrării se termină cu trei întrebări provocatoare:

  • A reprezentat epoca etalonului-aur o perioadă a exploatării nemiloase a forței de muncă?
  • A reprezentat ascensiunea nazismului o consecință inevitabilă a aplicării politicilor economice ortodoxe?
  • A greșit Nicolae Ceaușescu plătind întreaga datorie externă a României în anii ’80?

Vă invităm așadar la o lectură incitantă, care poate vă va schimba câteva concepții adânc înrădăcinate.

De asemenea, vă invităm și la lansarea cărții care va avea loc marți, 16 ianuarie 2024, la Cărturești Verona, începând cu ora 18:30.