Iată ce cărți pregătim până la finalul anului
Iulie
În luna lui cuptor mai pregătim câteva lecturi interesante, pe alocuri amuzante, bune de citit chiar și în vacanță: Shape, o carte de la Jordan Ellenberg care ne va ajuta să privim cu alți ochi geometria, iar de la Randall Munroe vine mult așteptata What if 2. The Quiet Before este o carte din care aflăm despre ideile care au schimbat lumea, dar și cum pot avea tracțiune în era social media noile idei revoluționare. Iar Mai Thi Nguyen-Kim, doctor în chimie, jurnalistă și autoare a cărții O să râzi, totul e chimie, ne arată în noua ei carte cum să devenim fact-checkeri și să fim astfel mai bine informați.
August
Tinerii cititori fani ai lui Adam Kay (și a ilustrațiilor lui Henry Paker) vor afla vara asta despre zece creiere geniale care au generat idei care au schimbat lumea. Și, ca de obicei, se vor și distra. De la Annie Duke, autoarea cărții Quit, vom învăța cu ajutorul exercițiilor să luăm decizii mai bune și să evităm erorile de gândire. De la autorul biografiei lui Meryl Streep, vine o carte despre Oscaruri și tot ce se întâmplă în acea lume, cu conflicte știute sau altele nedezvăluite până acum. Apoi doi profesori de la școala de design de la Stanford ne spun că inovația nu vine din sprinturi sau hackathoane, ci din numărul de idei pe care echipele existente le pot genera; în cartea IdeaFlow ei ne oferă strategii creative de rezolvare a problemelor. Iar pentru iubitorii naturii recomandăm a se citi continuarea bestsellerului Viața secretă a copacilor la umbra copacului preferat.
Septembrie
De la Frida Ramstedt, autoarea bestsellerului Ghid de design interior, o să avem o carte care ne învață la ce anume să fim atenți atunci când alegem piese de mobilier pentru casele noastre. Așteptam cu interes o carte nouă de la Adam Alter și a venit: din Anatomy of a Breakthrough vom afla cum să scăpăm de inerția care ne ține blocați în anumite stări și cum să înaintăm cu succes în ciuda fricțiunilor. Jonah Berger ne povestește în Magic Words, noua sa carte, despre 6 tipuri de cuvinte cu impact, care ne pot ajuta în viața personală și profesională. Iar Daniel Willingham ne învață în Outsmart Your Brain cum să ne antrenăm creierul să învețe și să rețină mai bine ce contează; o carte de neratat de elevi, studenți, profesori și cei care simt că nu mai reușesc să învețe ușor ceva nou.
Octombrie
De la Melissa Urban vom învăța tehnici pentru a stabili limite și a ne crea obiceiuri sănătoase. De la expertul în știința emoțiilor și consultantul filmului Inside Out făcut de Pixar, avem Awe — o carte minunată din care aflăm de ce e bine să avem parte de mai multă uimire în viața noastră și care vor fi beneficiile odată ce reușim acest lucru. De la Seth Godin vine The Song of Significance, un excelent manifest care va fi în special relevant pentru echipe și liderii care se lovesc de diverse probleme actuale. Cu toții știm de filmele lui Tarantino și posibil ca mulți dintre noi să fi văzut interviuri în care celebrul regizor își dezvăluie imensa cultură cinematografică; vom afla mai multe despre perspectiva lui rară în cartea Cinema Speculation.
Noiembrie
Pornind de la premisa că progresul depinde de alegerile pe care le facem în legătură cu tehnologia — dacă alegem să servescă interesele unei elite sau să fie fundația unei prosperități pentru toți — Daron Acemoglu și Simon Johnson ne îndreaptă atenția în Power and Progress spre o problemă actuală care va avea reverberații în viitor. Nick Maggiuli ne arată cum să ne îmbunătățim finanțele personale și cum să facem investiții care să ne ajute. Tinerii cititori vor avea ocazia să citească, pe înțelesul lor, ideile principale din cartea Creierul deprimat a psihiatrului Anders Hansen. Iar celebrul biograf Walter Isaacson ne va oferi o privire cuprinzătoare în culisele vieții lui Elon Musk.
Decembrie
Inginerii structuriști, prin Roma Agrawal, ne arată ce cool e meseria lor în Nuts & Bolts, o nouă carte faină din Co-lecția de știință. When the Heavens Went on Sale, cartea lui Ashlee Vance despre companiile care au ca obiectiv activitatea în spațiu este de neratat de către cei interesați de vestul sălbatic care guvernează deocamdată oportunitățile intergalactice. Anders Hansen ne va ajuta să privim spre avantajele ADHD, o afecțiune cu care suntem din ce în ce mai mulți oameni diagnosticați. Iar de la Noah Whiteman avem Most Delicious Poison, o carte fascinantă despre toxinele naturii și cum am ajuns să le folosim și să abuzăm de ele.
Menționăm că planul editorial descris mai sus poate suferi modificări. Pentru oricine dorește să fie la curent cu titlurile publicate, recomandăm abonarea la newsletter.
Încă ceva: da, am păstrat cel puțin o surpriză! Un indiciu: nu va fi nevoie de traducere.
Lecturi fascinante și folositoare să avem!