52 ponturi pentru îmbunătățirea abilităților


De la autorul cărții Codul culturii, în seria Publica Pocket, avem o colecție de ponturi simple și practice pentru îmbunătățirea abilităților. Acestea sunt testate practic, corecte științific și, cel mai important, concise.
De sute de ani, oamenii au presupus instinctiv că talentul este preponderent înnăscut, un har din naștere. Datorită activității unei echipe eterogene de oameni de știință, printre care dr. Anders Ericsson, dr. Douglas Fields și dr. Robert Bjork, vechile convingeri despre talent s-au schimbat. În locul lor se pun bazele unei perspective noi în care talentul este determinat de combinația dintre exercițiul intensiv și motivație.
Cu toții avem talente dar nu prea știm cum să le dezvoltăm până la potențialul lor maxim.
Dar cum recunoaștem talentele noastre și pe ale celor apropiați nouă? Cum stimulăm talentul în primele sale stadii de dezvoltare? Cum obținem cele mai mari progrese în cel mai scurt timp? Cum alegem între mai multe strategii, instructori și metode?
Indiferent de talentul pe care vrem să-l dobândim, de la golf la învățarea unei limbi străine și de la cântatul la chitară la gestionarea unui startup, un lucru e sigur: ne-am născut cu dotările necesare ca să transformăm neîndemânarea începătorului în acțiuni rapide și fluente. Fiecare zi, fiecare antrenament constituie un pas către un viitor diferit.
Părinte sau profesor, copil sau antrenor, artist sau antreprenor — cu toții vrem să profităm la maximum de timpul și energia noastră. Iar când vine vorba despre dezvoltarea talentelor noastre, avem acum un mix de sfaturi prețioase care ne respectă timpul (încape într-un buzunar). Micul ghid al talentului se împarte în trei categorii de sfaturi:

  1. Pregătirea: idei de stimulare a motivației și de creare a unei amprente cerebrale a deprinderilor pe care vrem să le dobândim.
  2. Îmbunătățirea abilităților: metode și tehnici ca să facem cele mai mari progrese în cel mai scurt timp.
  3. Efortul susținut: strategii de depășire a fazelor de platou, de stimulare a motivației și de creare a unor obiceiuri care să ne asigure succesul pe termen lung.

Iată un pont, chiar de la autor: