Noua carte semnată de Sir Ken Robinson


Sir Ken Robinson:
Cum te poate ajuta cartea Tu, copilul tău și școala? Sper că-ți va fi utilă în trei moduri.
În primul rând, pentru că studiază tipul de educație de care au nevoie astăzi copiii tăi şi cum se raportează ea la rolurile tale ca părinte. Părinții cred, adeseori, că şi copiii lor au nevoie de acelaşi gen de educație de care au avut ei parte. Asta depinde de educația pe care au primit-o, dar, în general, probabil că acest lucru nu este adevărat. Lumea se schimbă acum foarte rapid, iar educația trebuie să țină şi ea pasul.
În al doilea rând, deoarece abordează provocările cu care te confrunți în încercarea de a-i ajuta să primească acea educație. Unele dintre ele au de-a face cu politicile publice în domeniul educației, iar altele, mai generale, cu vremurile pe care le trăim.
În al treilea rând, fiindcă analizează opțiunile pe care le ai şi ce poți face tu, ca părinte, pentru a depăşi provocările respective.


Scopul meu este de a oferi câteva sfaturi despre ceea ce este important pentru ca o educație să fie considerată bună şi ce poți face tu, în calitate de părinte, pentru a te asigura că vor avea parte de ea şi copiii tăi. Asta include felul cum îi susții în cadrul sistemului educațional actual sau în afara lui, dacă alegi această soluție. Acestea sunt câteva dintre opțiunile la îndemâna tuturor părinților:

  • Poți să-ți înscrii copilul la şcoala locală şi să-ți vezi de ale tale.
  • Poți să te implici activ în educația copilului tău construind relații cu profesorii săi şi oferindu-i sprijin acasă.
  • Poți deveni mai implicat în viața şcolii în general.
  • Poți influența politica decizională a şcolii prin intermediul comitetului şcolar local.
  • Poți iniția campanii pentru schimbare împreună cu alți părinți.
  • Poți căuta altă şcoală.
  • Poți opta pentru şcolarizarea acasă (în original, homeschooling) sau pentru deşcolarizare (în original, unschooling – o abordare alternativă de educație care se ghidează după principii precum excluderea elementelor specifice școlii tradiționale (curriculum, strategii didactice, aplicarea unor metode coercitive) și care se bazează pe învățarea centrată pe interesele copilului, care descoperă și învață din propriile experiențe).
  • Poți să foloseşti oportunitățile de învățare online.
Decizia privitoare la direcția în care s-o apuci depinde de câteva teme pe care le vom analiza în Tu, copilul tău și școala. Prima dintre ele se referă la rolul tău ca părinte, în general, şi cum se raportează la educație. A doua abordează dezvoltarea în ansamblu a copiilor tăi, de la naştere şi până la începutul vârstei adulte. Este important să ai o idee despre asta, astfel încât să cunoşti tipurile de experiențe pe care tu şi şcoala trebuie să i le oferiți copilului şi de ce. A treia vizează importanța recunoaşterii talentelor, pasiunilor şi caracterului copilului. A patra temă explică de ce educația copiilor tăi trebuie să fie diferită de cea din vremea când ai fost tu la şcoală. Și, în sfârşit, a cincea temă analizează de ce atât de multe şcoli nu oferă încă acest gen de educație şi ce poți face tu, în calitate de părinte, pentru a schimba asta.
Fragment extras din introducerea cărții.