Gândește-te la lumea în care trăiești: războaie, violență, dezastre naturale, dezastre cauzate de om, corupție. Nu e de bine și pare că va fi și mai rău, nu-i așa? Bogații devin tot mai bogați, iar săracii, tot mai săraci. Numărul săracilor nu contenește să crească și curând vom rămâne fără resurse, dacă nu schimbăm cu adevărat ceva. Cel puțin aceasta este imaginea pe care cei mai mulți oameni o regăsesc în presă și care li se întipărește în minte: o viziune catastrofică asupra lumii. Stresantă și înșelătoare.
De fapt, cea mai mare parte a populației lumii câștigă un venit mediu. Poate că nu se încadrează în așa-zisa clasă de mijloc, dar nici nu trăiește în sărăcie extremă. Fetele lor merg la școală, copiii lor sunt vaccinați, familiile acestea au în medie doi copii și își doresc să viziteze lumea în vacanță, nu ca refugiați. An de an, lumea progresează. Nu pe fiecare indicator din fiecare an, dar ca principiu. Chiar dacă lumea se confruntă cu provocări uriașe, progresele realizate sunt incredibile. Aceasta este perspectiva lumii bazată pe evidențe.
Creierul uman este produsul unei evoluții de milioane de ani și suntem înzestrați cu instincte care ne-au ajutat strămoșii să supraviețuiască în grupuri mici de vânători și culegători. Creierul trage repede concluzii, fără să gândească prea mult, pentru că odinioară asta ne ajuta să evităm pericole imediate. Suntem interesați de bârfe și de povești cu suspans, pentru că acum mulți ani ele erau singurele surse de informații utile și de noutate. Tânjim după zahăr sau grăsime, pe vremuri singurele surse de energie salvatoare când mâncarea se găsea rar. Avem multe instincte care obișnuiau să fie utile acum mii de ani. Dar acum trăim într-o lume foarte diferită.
Hans Rosling, împreună cu Ola Rosling și Anna Rosling Rönnlund, duc de câțiva ani o luptă împotriva ignoranței globale. Încearcă să schimbe modul de a gândi al oamenilor, să calmeze fricile iraționale și să le redirecționeze energiile spre activități constructive. Niciodată statistica nu a fost atât de impresionantă: în instant-bestsellerul lor vei descoperi date așa cum nu le-ai știut vreodată.
Factfulness ne ajută să înțelegem corect lumea fără să învățăm pe de rost datele care o compun. Vom lua decizii mai bune, vom fi atenți la adevăratele pericole și oportunități și vom evita să fim stresați permanent de lucrurile greșite. Ne învață să recunoaștem poveștile exagerate și ne oferă câteva instrumente de gândire menite să ne ajute să controlăm instinctele dramatice, implicit să controlăm concepțiile greșite și să construim o viziune asupra lumii bazată pe evidențe.
Autorii despre carte:
Dacă ești interesat mai degrabă de evidențe decât să continui să trăiești în bula ta, dacă ești pregătit să înlocuiești reacția instinctivă cu gândirea critică, dacă ești deschis, curios și gata să fii uimit, atunci Factfulness e pentru tine!
Câteva informații despre carte și autori:
- Factfulness e instant bestseller New York Times
- Este #1 în topul bestsellerurilor Amazon în domeniul Statisticii
- Este nominializată de Financial Times and McKinsey la Business Book of the Year Award 2018
- Cartea a apărut postum, însă ideile și stilul lui Hans Rosling sunt prezente pe fiecare pagină. Pentru cei care nu i-au văzut TED talk-urile: How not to be ignorant about the world și The mindset of factfulness
- Ola Rosling și Anna Rosling Rönnlund, fiul și nora lui Hans, sunt co-fondatorii Gapminder. Google a achiziționat Trendalyzer – o metodă de creare a diagramelor cu bule animate inventată și proiectată de cei doi soți.
Bill Gates despre cartea pe care o consideră un ghid indispensabil pentru a analiza corect lumea: