Sapolsky: de ce nu fac zebrele ulcer?

Stresul este un simbol al zilelor noastre. Articole și foarte multe cărți încearcă să ne explice cum să ne relaționăm la stresul din viețile noastre: fie prin rutine eficiente pentru evitarea lui, fie prin practicarea meditației mindfulness pentru a-i face față. Dar ce anume este stresul și cum ne afectează corpul, mintea și societatea?

Renumitul profesor de biologie și neurologie de la Stanford University (cei mai mulți probabil îl știm din videoclipurile de pe youtube – Stanford Lectures), Robert Sapolsky, semnează cartea-cărților” despre stres: De ce nu fac zebrele ulcer? Ce este stresul, cum ne îmbolnăvește și cum îl putem combate.
În ultimii ani în medicină s‑a produs o revoluție a modului de înțelegere a bolilor care ne afectează în prezent. Ea presupune recunoașterea interacțiunilor dintre corp și minte, a modalităților în care emoțiile și personalitatea pot avea un impact colosal asupra funcționalității și a sănătății de care se bucură practic fiecare celulă din organism. Revoluția se referă la rolul stresului în a‑i face pe unii dintre noi mai vulnerabili față de boli, la modalitățile în care unii dintre noi fac față factorilor stresanți și la ideea esențială că nu se poate înțelege o boală în mod izolat, ci numai în contextul persoanei care suferă de boala respectivă.
Sapolsky clarifică conceptul de stres, explicând cum diverși hormoni și diferite părți din creier se mobilizează ca reacție față de stres. Apoi explorează legăturile dintre stres și riscul crescut de a fi expus la anumite tipuri de boli, analizând modul în care, prin efectele sale, stresul afectează sistemul circulator, stocarea energiei, creșterea, reproducerea, sistemul imunitar și așa mai departe. De asemenea, descrie cum procesul de îmbătrânire poate fi influențat de volumul de stres acumulat de‑a lungul unei vieți, examinează legătura dintre stres și cea mai comună și una dintre cele mai nocive tulburări psihiatrice: depresia majoră. Face lumină între interacțiunea dintre stres și somn, și dintre stres și dependența de stupefiante. Și desigur, nu uită să treacă în revistă ceea ce se știe despre gestionarea stresului și despre modalitățile în care principiile sale pot fi aplicate în viața de zi cu zi.
Deși e o renumită carte de știință, Sapolsky a fost atent să o scrie într-un limbaj accesibil, combinând detalierea unor cercetări științifice cu o doză sănătoasă de umor agreabil și cu sfaturi practice. De ce nu fac zebrele ulcer? este o carte-cult a vremurilor noastre, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca oricărei persoane interesate de legătura dintre minte și corp, de modul în care mediul ne afectează nivelul de stres și de oricine se simte stresat.
P.S. În momentul de față se lucrează la traducerea celei mai recente cărți semnate de Sapolsky: Behave.
Credit foto: Stanford University.