Geniul criminal din spatele Silk Road

În 2011, Ross Ulbricht a inaugurat Silk Road, un site clandestin din Dark Web, unde oricine putea să tranzacționeze orice – droguri, programe de hacking, otrăvuri, pașapoarte și bani falși.
Pentru prieteni și familie, Ross era un tânăr deștept, săritor și simpatic, un antreprenor printre mulți alții în Silicon Valley, căruia îi făcea plăcere să discute în timpul său liber despre libertarianism. Pentru FBI, era Dread Pirate Roberts, proprietarul unei afaceri ilicite de 1,2 miliarde de dolari, căutat de ani de zile.
Cartea lui Nick Bilton Geniul criminal din spatele Silk Road e greu de lăsat din mână, autorul reușind să expună în peste 450 de pagini o poveste ca un sezon întreg de film polițist pe care nu-l poți pune pe pauză. Ca orice altă carte din seria Narator, povestea și personajele sunt memorabile și reale (mai multe imagini din arhiva autorului), iar Bilton reușește să expună extraordinar de bine povestea puștiului din vecini, secondată de conflictul dintre noua lume a susținătorilor lumii online libertariene, anonime, descentralizate și vechea lume a controlului exercitat de autorități, ordine și respectarea legilor.
Casey Neistat despre cartea lui Bilton:

În 2015, anul în care Ross a fost condamnat la închisoare pe viață, un grup de cercetători din mediul academic a finalizat un studiu de 67 000 de ore care s-au strâns din interviuri cu 100 000 de oameni din întreaga lume pe tema consumului de droguri. Spre exemplu, participanții fuseseră întrebați cum făceau rost de droguri. Conform datelor adunate de cercetători, în anul de după lansarea site-ului Silk Road, până la 20% dintre participanții la studiu începuseră să cumpere droguri online. Atunci când  cercetătorii i-au întrebat pe aceștia de ce alegeau să cumpere drogurile de pe internet, nu de pe stradă, utilizatorii au explicat că pe stradă era de șase ori mai probabil să pățească ceva. În mod evident, Ross își îndeplinise scopul care îl determinase să pună bazele Silk Road și zeci de mii de oameni se simțeau mai în siguranță pentru că puteau să cumpere droguri online.
Însă, la fel cum se întâmplă cu toate tehnologiile, există o parte bună și una rea. Tot în 2015 a fost publicat un alt studiu. Acesta era coordonat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, iar acesta spunea că, pentru prima dată în istoria recentă, în SUA se înregistraseră mai multe decese din cauza supradozelor de heroină și opiacee decât cele cauzate de arme de foc. Unul dintre motivele pentru care se înregistrase creșterea numărului de decese a fost ușurința cu care lumea putea acum să aibă acces la opiacee de sinteză, cum ar fi fentanyl, care sunt produse în laboratoare din China. Aceste droguri sunt mai puternice decât heroina tradițională de 50 până la 100 de ori, iar utilizatorii estimează adesea incorect doza pe care și-o injectează, ceea ce duce, în mod inevitabil, la o supradoză fatală.
După ce Ross a fost arestat, site-ul Silk Road a fost imediat închis. Dar nu a durat decât vreo câteva săptămâni până la apariția unei noi versiuni de Silk Road, cu un nou Dread Pirate Roberts la cârma navei. Când și această a doua versiune a fost închisă de agenții federali, a apărut încă una, alături de alte sute de site-uri care vând droguri sub protecția anonimatului. Cei care se ocupă de aceste site-uri se văd pe ei înșiși ca făcând parte dintr-o mișcare, iar unii cred că prin activitatea lor lumea va deveni loc mai sigur. Poate că este doar o justificare; sau poate că nu.
Fotografie sus via Casefile: True Crime Podcast.