Când să renunți și când să perseverezi


Seth Godin a scris optsprezece bestselleruri internaționale, cărți care au transformat felul în care oamenii privesc marketingul, leadershipul, schimbarea și modul în care se răspândesc ideile. Este unul dintre primii antreprenori online (a scris o carte despre ), iar cel mai recent proiect online al său este workshopul online altMBA. Scrie zilnic articole pline de inspirație pe blogul lui, cotat ca fiind cel mai bun blog de marketing și unul dintre cele mai bune 100 bloguri din lume.
Partea cea mai tare e că anul acesta, în 11 mai, Seth Godin este unul dintre invitații conferinței Brand Minds de la București!
Hopul, cea mai recentă carte a lui tradusă în limba română, face parte din seria cărților de buzunar Publica Pocket.
Fiecare proiect nou, loc de muncă, hobby sau companie încep prin a fi foarte interesante, dar, la un moment dat, ceva nu mai funcționează bine. Apare un obstacol temporar, un Hop. Sau poate că apare o fundătură, un impas fără ieșire.
Toată lumea știe că drumul spre succes include multă muncă, dedicație, poate puțin noroc. Dar care ar fi cheia succesului, în special atunci când dai de greu? Seth Godin răspunde: adevărații câștigători sunt cei care știu când să renunțe și când să persevereze. Știu să renunțe repede, des și fără remușcări, până când ajung la un nou Hop, Hopul care trebuie depășit.
Indiferent dacă ești stagiar sau CEO, această cărticică te va ajuta să afli dacă te afli într-un Hop care merită timpul, efortul și talentul pe care le consumi.
Seth Godin:
„Nu renunța niciodată” este un sfat extraordinar de prost. Aproape la fel de prost ca „O, ce amuzantă e gluma asta porcoasă. Să i‑o spunem profesorului!”
Nu renunța niciodată? Să nu renunți niciodată să uzi patul? Sau la slujba pe care o aveai la Burger King, când erai în liceu? Să nu renunți să vinzi un produs care nu mai este folosit acum?
De fapt, renunțarea ca strategie pe termen scurt este o idee proastă. Renunțarea pe termen lung este o idee excelentă. Cred că persoanele care îți dau acest sfat vor să zică, de fapt: „Nu renunța niciodată la lucrurile care au un potențial major pe termen lung, doar pentru că nu faci față stresului pe moment”. Acesta este un sfat bun.
De asemenea, adaptarea este o alternativă dezastruoasă la renunțare. Adaptarea este ceea ce fac oamenii atunci când încearcă să reziste. Se adaptează la un loc de muncă prost sau la o sarcină dificilă.
Problema cu adaptarea este că aceasta nu conduce niciodată la performanțe excepționale. Munca mediocră este rareori rezultatul lipsei de talent și adeseori este cauzată de o Fundătură. Adaptarea nu face altceva decât să‑ți irosească timpul și energia. Dacă tot ce poți face este să te adaptezi, ar fi mai bine să renunți. Renunțarea este mai bună decât adaptarea deoarece îți eliberează programul pentru a putea excela la altceva.