Scânteia creativă: antropologia creativității

Atunci când analizăm creativitatea, ne putem gândi la Shakespeare sau Mozart, la Albert Einstein sau Marie Curie, la Charles Dickens sau Mary Shelley, la Andy Warhol sau Annie Leibovitz, la Jamie Oliver sau Julia Child, la Beyoncé sau Prince. Atribuim adesea capacitatea de a crea unei singure persoane sau unui grup select de persoane. Dar creativitatea nu este limitată la teritoriul unui continent, la persoanele bogate sau la cele născute în ultimii 500 de ani. În definitiv, nu este un efort solitar limitat la activitatea unui geniu sau a unui anumit gânditor original.
Creativitatea este construită pe baza interacțiunilor dintre idei, experiențe și imaginație. Fie că discutăm despre laboratorul de fizică, studioul unui artist, garajul unui mecanic sau modul în care ne gândim cum să facem să ne ajungă salariul până la sfârșitul lunii, creativitatea poate fi întâlnită oriunde în experiența umană. Suntem creativi în fiecare zi. Dar nu atingem de unii singuri această performanță miraculoasă.
Creativitatea este atât o activitate individuală, cât și una de grup. Abilitatea de a combina eficient aceste două aspecte este ceea ce‑i face pe oameni să aibă succes. Așa cum fiecare dintre noi caută să‑și împlinească potențialul, trebuie să recunoaștem nevoia de cooperare cu alții, cu voce tare sau în tăcere, în mod regulat sau din când în când, sobru sau pasionat. Cooperarea dintre membrii unei comunități, peste generații și genuri, încă din prima zi de viață, este caracteristica noastră. Această caracteristică include inovația, partajarea cu ceilalți și instruirea, conflictul și provocările, comunicarea și complexitatea, chiar și eșecul. Să trăim ca membri ai unei specii creative nu este ceva lipsit de importanță, mai ales astăzi.
creative spark, scanteia creativa, antropologie, creativitate
Scopul acestei cărți este o expunere mult mai nuanțată, completă și judicioasă a evoluției noastre decât a fost posibil până acum: se bazează pe sinteza a numeroase cercetări științifice relevante, vechi și noi, din domeniile biologiei evoluționiste, geneticii, comportamentului primatelor, antropologiei, arheologiei, psihologiei, neuroștiințelor, ecologiei și chiar filosofiei.
Autorul cărții, profesor și decan al Facultății de Antropologie a Universității Notre Dame, Agustín Fuentes:
Noua sinteză pe care o prezint în această carte se aliniază înțelegerii contemporane de ultimă oră asupra evoluției, înțelegere care s‑a conturat doar în ultimele decenii. Teoria evoluționistă s‑a schimbat considerabil față de momentul în care, acum mai mult de 150 de ani, Charles Darwin și Alfred Russel Wallace au definit prima dată evoluția ca fiind un proces de selecție naturală. Astăzi, cea mai bună teorie referitoare la procesele evoluționiste este denumită Sinteza Evoluționistă Extinsă (SEE), în care o gamă întreagă de procese diferite, nu doar selecția naturală, au o mare importanță în a explica cum și de ce evoluează animalele, plantele și toate creaturile vii.