Cuprind mulțimi: microbii din noi


Ed Yong este jurnalist de știință și a primit numeroase premii pentru articolele sale. În prezent scrie pentru The Atlantic, dar a colaborat și cu National Geographic, New Yorker, Wired, New York Times, Nature, New Scientist și Scientific American. TED talk-ul lui din 2014 despre paraziții care controlează mintea a avut peste 1,4 milioane de vizualizări. Este laureat al Premiului „Michael E. DeBakey” pentru jurnalism, al Premiului Keck pentru comunicare în știință oferit de Academiile Naționale și al premiilor Asociației Britanice a Scriitorilor de Știință pentru „cel mai bun blog de știință” și „cea mai bună comunicare a științei într-un context neștiințific”.
Cartea lui – Cuprind Mulțimi – ne va schimba atât felul în care privim natura, cât și percepția asupra locului pe care îl avem în ea — ca mulțimi interdependente și interconectate.

În cea mai mare parte a existenței umane, microbii au rămas ascunși vederii, vizibile fiind doar bolile cauzate de unii dintre ei. Chiar și după ce au fost observați prima oară, acum 350 de ani, ei au rămas în obscuritate. Când în cele din urmă au ajuns în prim‑plan, au fost proscriși ca răufăcători care trebuie eradicați, nu adoptați. Chiar și când cercetătorii au remarcat bacteriile benefice care abundă în intestinele umane sau sunt cuibărite în celulele insectelor, descoperirile lor au fost puse la îndoială și respinse.
Abia de curând au migrat ele de la periferiile neglijate ale biologiei în mijlocul scenei scăldate de reflectoare. Abia de curând am aflat suficient despre lumea microbiană cât să putem începe s‑o manipulăm. Tentativele noastre sunt încă rudimentare și poticnite, iar încrederea ne este uneori exagerată, însă potențialul e enorm.
O carte recomandată în special germofobilor, celor interesați de sănătatea personală, pofticioșilor și, desigur, celor care apreciază știința :)!
Pentru fanii Radiolab / Robert Krulwich: de neratat acest dialog cu Ed Yong, în Strand Bookstore, New York: