Informarea în era post-adevăr

Doar în ultimii cinci ani umanitatea a generat mai multe informații decât în întreaga istorie care i‑a precedat. Alături de lucrurile adevărate, există un număr enorm de lucruri false, pe site‑uri, în filmulețe, cărți și în social media. Nu este doar o problemă nouă, dezinformarea fiind o constantă a vieții omenești de mii de ani și s‑a scris despre ea în vremurile biblice și în Grecia clasică. Problema singulară cu care ne confruntăm în prezent este că dezinformarea a proliferat, iar minciunile pot fi transformate în arme, pentru a servi unor scopuri sociale și politice, de care altfel am fi protejați.
Ghid practic de detectare a minciunilor. Gândirea critică în era post-adevăr este o carte despre cum să reperăm probleme la nivelul datelor citite/ auzite/ văzute, probleme care ne pot face să tragem concluziile greșite.

Gândirea critică nu înseamnă că discredidăm totul; înseamnă că încercăm să distingem între afirmații justificate prin dovezi și afirmații nejustificate. Recunoașterea argumentelor deficitare incluse în articole ne vor ajuta să evaluăm dacă un lanț de raționamente conduce la o concluzie validă sau nu. Alfabetizarea informațională înseamnă să putem recunoaște că există ierarhii în privința calității surselor, că pseudo-datele pot pretinde cu ușurință a fi date veridice, iar preconcepțiile pot distorsiona informațiile pe care suntem rugați să le avem în vedere, conducându‑ne la decizii și rezultate proaste.
Uneori, oamenii care oferă datele speră că vei trage concluzia eronată; alteori nu știu nici ei adevărul. Astăzi, informația este disponibilă aproape instantaneu, pe paginile fiecăruia de social media apar șefi de stat, reportaje „de ultimă oră” atrag atenția zilnic, ba chiar oră de oră; în aceste condiții, când avem timp să stabilim dacă acea nouă informație este plină de pseudo-date, distorsionări și minciuni sfruntate? Avem cu toții nevoie de strategii eficiente pentru a evalua dacă ceea ce ni se spune este demn de încredere.
În cea mai recentă carte a lui Daniel Levitin vom afla despre dezinformarea numerică (modul în care statisticile și graficele eronate ne pot oferi o perspectivă extrem de distorsionată, făcându‑ne să tragem concluzii complet greșite), despre argumentele defectuoase (arătând cât de ușor este să fii convingător, să spui povești care se îndepărtează de fapte, într‑o manieră atrăgătoare și care induce în eroare). Pe parcursul cărții vom afla pașii pe care îi putem face pentru a evalua mai bine știrile, reclamele și reportajele, cu focus pe capacitatea noastră de a determina dacă un lucru este adevărat sau fals (prin metoda științifică).
 
Profesorul și specialistul în neuroștiință, Daniel Levitin, semnează și bestsellerurile Mintea organizată și This is your brain on music. Fun fact: înainte de a deveni expert în neuroștiințe, Levitin a lucrat ca instrumentist, inginer de sunet și producător muzical și a colaborat cu artiști precum Stevie Wonder sau membrii formației rock americane Blue Öyster Cult; a cântat la saxofon și chitară alături de Sting, Bobby McFerrin, David Byrne și Rodney Crowell!

Daniel Levitin: „Cea mai importantă componentă a celei mai bune gândiri critice care lipsește din societatea noastră este modestia. Este o noțiune simplă, însă profundă: dacă ne dăm seama că nu știm totul, putem învăța. Dacă credem că știm totul, învățarea este imposibilă. Cumva, sistemul nostru educațional și încrederea noastră în internet au dat naștere unei generații de copii care nu știu ce nu știu. Dacă putem accepta acest adevăr, putem educa gândirea, putem redeveni civilizați și putem dezarma excesul de minciuni transformate în arme, care amenință lumea. Este singura cale prin care poate prospera democrația.”