Wonderland: jocul și lumea modernă


Se spune că „necesitatea e mama invenției”, dar dacă ar fi să facem un test de paternitate multora dintre cele mai importante idei și instituții din lumea modernă, vom descoperi, invariabil, că timpul liber și jocul au fost implicate în zămislirea lor.
Relatările istorice convenționale gravitează în jurul marilor evenimente: bătălii purtate, tratate semnate, discursuri rostite, alegeri câștigate, lideri asasinați. Manualele urmăresc curba largă a schimbării graduale: nașterea democrației, progresul industrializării sau ascensiunea drepturilor civile. Dar uneori istoria este modelată de întâlniri întâmplătoare, departe de coridoarele puterii, de momente în care o idee prinde rădăcini în mintea cuiva și lâncezește acolo ani întregi, până când își face apariția pe marea scenă a schimbării globale.
Wonderland e o pledoarie amplă pentru aceste idei. E o istorie a jocului, a distracțiilor pe care ființele umane le-au inventat ca să se amuze, căutând să evadeze din corvoada zilnică pentru subzistență. Steven Johnson ne demonstrează că multe descoperiri aparent triviale au sfârșit prin a declanșa schimbări istorice, așa-numitul „efectul colibri” – procesul prin care o inovație dintr-un domeniu inițiază transformări în domenii aparent fără legătură cu el.
Johnson prezice: oricine dorește să afle încotro se îndreaptă tehnologia și curentele sociale ar trebui să acorde maximă atenție modului în care ne jucăm. Dacă sunteți în căutarea viitorului, îl veți găsi oriunde oamenii se amuză.
Cu un stil care cucerește iremediabil, lectura celei mai recente cărți semnate de Johnson e ca o plimbare printr-un bazar excentric, dar în același timp familiar. E o lectură deopotrivă erudită și încântătoare! #mustread
Fun facts: