Cunoscut în cercurile academice și nu numai pentru studiile sale despre performanța de top, Anders Ericsson e unul dintre cei mai citați cercetători – rezultatele cercetărilor lui au fost uneori elogiate, alteori dezbătute, și de multe ori neexplicate corect.
Profesorul de psihologie a studiat deținătorii expertizei în domenii precum muzică, șah, medicină și sport și modul în care au obținut rezultate superioare printr-un exercițiu metodic stăruitor (practică deliberată).
Ideea de expertiză încă ne intimidează – credem că avem nevoie de talent nativ ca să atingem excelența sau că excelența pare prohibitiv de dificilă. Peak dezminte ambele idei, dovedind că practic toți avem în noi semințele excelenței – trebuie numai să le cultivăm așa cum se cuvine. Cartea oferă sfaturi neprețuite, adeseori contraintuitive despre fixarea unor obiective, recepționarea unui feedback, identificarea modelelor și despre automotivație.
Stephen Dubner, co-autorul cărților Superfreakonomics, Când să jefuiești o bancă: Majoritatea cărților „importante” nu oferă o lectură prea amuzantă. Majoritatea cărților „amuzante” nu sunt foarte importante. Dar cu Peak, Anders Ericsson (cu contribuția majoră a lui Robert Pool) a dat lovitura zilei, reușind o dublă. La urma urmei, care dintre noi nu dorește să învețe cum să fie mai bun în ceea ce face în viață? O remarcabilă distilare a unei remarcabile munci de o viață.
Iată un interviu al lui Anders Ericsson cu Stephen Dubner într-un episod al podcastului Freakonomics Radio. Și un bonus episod cu Malcolm Gladwell, care a preluat o parte din rezultatele cercetării lui Ericsson și le-a popularizat în cartea Excepționalii (cele 10.000 ore de practică).