Lucrează mai inteligent, nu din greu

publica-10-04-hero-01
Majoritatea suntem stresați și ocupați mai tot timpul. Charles Duhigg (Puterea obișnuinței) ne spune în noua lui carte că această stare de busyness ne ține de la a bifa lucrurile cu adevărat importante. Mai inteligent, mai repede, mai bine este o carte care ajută să identificăm alegerile care alimentează adevărata productivitate. Este un ghid al științei, tehnicilor și oportunităților recomandat oricui vrea să-și organizeze mai bine timpul sau să-și optimizeze munca.
mai-desteptLa baza cărții stau 8 concepte care ne provoacă paradigmele mentale și raționamentele și analizează diversele căi prin care putem deveni mai eficienți – fie că este vorba despre motivație, despre stabilirea obiectivelor, despre luarea deciziilor sau despre stimularea gândirii creative.
Duhigg e un povestitor eficient, foarte priceput în a combina științele sociale cu documentarea amănunțită și cu poveștile captivante.
Iată câteva dintre conceptele dezvoltate de Duhigg în carte:
Motivația și cum deții controlul
Motivația apare atunci când facem alegeri care ne demonstrează nouă înșine că deținem controlul. Este acel sentiment de autodeterminare care ne face să vrem să continuăm.
Chiar dacă ai un locus de control intern (tinzi să crezi că succesul sau eșecul se datorează acțiunilor sau inacțiunilor tale) sau locus de control extern (când ai convingerea că viața este influențată în primul rând de evenimente din exterior asupra cărora nu ai control), vestea bună e că acesta poate fi influențat prin instruire și feedback. Automotivarea devine mai simplă atunci când ne vedem alegerile ca afirmări ale valorilor și scopurilor mai profunde.
Echipa și cum indivizii pot prospera atunci când lucrează împreună
Atunci când oamenii formează un grup, uneori, este nevoie să le oferim celorlalți controlul.
Învață să gestionezi cum, nu cine lucrează în echipă. Dacă ești la conducerea unei echipe, gândește‑te la mesajul transmis de alegerile tale. Încurajezi în mod egal participarea la discuții sau îi răsplătești doar pe cei mai vocali? Demonstrezi că asculți repetând cele spuse de membrii echipei și răspunzând la întrebările și opiniile acestora? Demonstrezi că ești atent reacționând atunci când cineva pare supărat sau confuz? O faci în mod public, pentru ca și ceilalți să îți urmeze exemplul? Capitolul oferă idei despre cum îi poți conduce pe ceilalți într-un mod productiv, cum să încurajezi inovarea și cum să asimilezi mai bine informația.
Concentrarea și cum să îți păstrezi calmul în situații stresante
Toți oamenii se bazează pe modele mentale într‑un anumit grad. Cu toții ne spunem povești despre modul în care funcționează lumea, indiferent dacă ne dăm seama că o facem sau nu. Dacă vrei să înveți să fii mai atent la lucrurile cu adevărat importante, să nu fii copleșit sau distras de fluxul constant de e‑mailuri, conversații și întreruperi care apar zilnic, să știi pe ce să te concentrezi și ce să ignori, atunci obișnuiește‑te să îți povestești realitatea. Povestește‑ți viața exact în timp ce se întâmplă.
Stabilirea obiectivelor pe termen lung și cum le îmbini cu obiectivele zilnice
O soluție este scrierea unor liste de sarcini care să asocieze obiectivele pe termen lung cu cele SMART. Stabilește o listă a celor mai mari ambiții ale tale. Un vis mare și pe termen lung. Prezintă obiectivele care, la prima vedere, par imposibile, cum ar fi înființarea unei companii sau participarea la un maraton. Apoi alege o țintă și începe s‑o fragmentezi în obiective pe termen scurt, pași concreți. Întreabă‑te care sunt progresele realiste pe care le poți face în următoarea zi, săptămână, lună.
Luarea deciziilor
Imaginează‑ți viitoruri posibile. Obligându‑te să îți imaginezi diferite posibilități – dintre care unele se pot exclude reciproc –, ești mai bine pregătit să iei decizii înțelepte. Ne putem cultiva instinctele bayesiene căutând experiențe, perspective și idei de la alții. Găsind informații și rămânând concentrați pe ele, ne putem face opțiunile mai clare.
Charles Duhigg despre Mai inteligent, mai repede, mai bine:

Câteva aplicații din carte, explicate de autor: