Steven van Groningen este Președinte & CEO Raiffeisen Bank, iar textul de mai jos este prefața cărții Cele trei reguli:
Este o plăcere pentru mine să scriu prefața ediției în română a cărții Cele trei reguli. Îmi place mult să citesc, însă teancul de cărți de pe noptieră – și nu numai – îmi demonstrează că nu reușesc să țin pasul cu propria ambiție în acest domeniu. De obicei citesc cărți pe care le primesc cadou sau pe care mi le recomandă alții. Împreună cu ceilalți membri ai boardului băncii pe care o conduc, obișnuiesc să discut despre cărți pe care le consider interesante sau care tratează teme importante pentru companie.
În același timp, îmi face plăcere să dăruiesc sau să recomand cărți altora și să vorbesc despre ele. Însă contribuția Raiffeisen Bank la traducerea în limba română a unei cărți pune lucrurile într-o altă perspectivă. Este un alt gen de recomandare, care depășește cu mult nivelul personal.
Un mare bancher de pe vremuri spunea că este mai bine să citești literatură de calitate decât cărți de management. Nu pot să nu fiu de acord cu el. Ceea ce îmi place la literatură este nu doar că descrie ce fac oamenii și în ce fel, dar te și transpune în mintea personajelor și te ajută să înțelegi cum gândesc, ceea ce îți permite să reflectezi la motivațiile și emoțiile altora și la modul în care ai fi procedat tu dacă ai fi fost în locul lor. Un proces important dacă vrei să-ți păstrezi creierul agil și, în mod sigur, un ajutor de nădejde dacă vrei să devii un manager sau un lider mai bun. Ceea ce face din Cele trei reguli un gen diferit de carte de management este tocmai acest focus pe procesul de gândire al companiilor de succes.
Autorii au adunat un volum impresionant de date de-a lungul unei lungi perioade de timp și le-au analizat folosind metode statistice solide, pentru a descoperi care sunt companiile câștigătoare din diverse domenii de activitate. Doar atunci când au început să analizeze modul în care gândesc aceste companii, procesul prin care iau decizii, au descoperit factorii esențiali care separă performanța de excepție de cea mediocră.
A conduce o companie sau a fi antreprenor se rezumă la a lua decizii. În multe cazuri, pot exista mai multe alternative la fel de viabile și nu este atât de clar care dintre ele este cea mai bună opțiune. Tocmai acest lucru face managementul atât de dificil. Este foarte ușor să alegi opțiunea „de mijloc”, dar nu acesta este drumul către succesul pe termen lung, după cum ne învață Cele trei reguli.
Autorii cărții ne arată modul în care au abordat o astfel de situație companiile care și-au depășit constant competitorii, nu doar într-o singură industrie, ci în mai multe.
Nu cumva vă este cunoscută situația în care trebuie să alegeți între a crea valoare pentru clienți și a reduce costurile? Mie sigur da, căci este o temă recurentă.
Prima regulă, mai bun înainte de mai ieftin, oferă răspunsul privind abordarea acestei dileme: îți va fi sigur mai bine folosindu-ți resursele (întodeauna limitate) pentru a crea mai multă valoare pentru clienți decât pentru a încerca să oferi aceeași valoare la prețuri mai mici. Un fapt sprijinit, de altfel, de analiza care arată că pozițiile non-preț sunt constant mai profitabile decât pozițiile de mijloc sau cele de tip preț.
A doua regulă pune veniturile înainte de costuri.
„Puse în situația de a alege între a-și crește profitabilitatea prin creșterea veniturilor sau prin reducerea costurilor, aceste companii aleg întotdeauna prima variantă, chiar dacă ea presupune costuri mai mari.”
„Avantajele oferite de o profitabilitate susținută sunt foarte rar determinate de costuri sau active exagerat de mici în comparație cu competiția; ele sunt rezultatul unor venituri disproporționat de mari.”
Care este a treia regulă ? Vă invit să citiți mai departe…
De-a lungul timpului, regulile s-au aplicat mai multor industrii din Statele Unite.
Se aplică ele și companiilor din România? Eu cred că da. Cel puțin ar trebui discutate și, astfel, ar trebui să îmbunătățească procesul decizional. Ceea ce este un lucru pozitiv în sine. Atunci când privesc în urmă, mă bucur să constat că abordarea mea în ceea ce privește luarea deciziilor este mult în concordanță cu cele trei reguli, chiar dacă procesul în sine a fost mai degrabă intuitiv. Mai trebuie să ținem cont și de factorul timp, iar regulile sunt cu atât mai importante când privim pe termen lung.
Ar fi însă o dovadă de naivitate să credem că simpla aplicare a acestor reguli va avea automat ca rezultat succesul. Succesul în afaceri presupune, sper, mai mult decât atât. Însă ele pot reprezenta un sprijin pe parcursul procesului de luare a deciziilor, ceea ce va conduce la rezultate mai bune și de durată. Nu doar în ceea ce-i privește pe cititorii acestei cărți și afacerile lor, ci și pentru economia românească în ansamblul său. Doar dacă vom fi capabili să creăm mai multă valoare vom putea micșora decalajele dintre noi și celelalte țări ale Uniunii Europene și ne vom putea revendica locul de drept în regiune. Reușita noastră depinde de antreprenorii români, cărora le doresc pe această cale mult succes!