Tinca Celnicu: O pereche de pantofi

Finanțele și contabilitatea afacerii seamănă cu o pereche de pantofi eleganți și confortabili. Dacă vrem să conducem o afacere, finanțele și contabilitatea sunt obligatorii – altfel este ca și cum am umbla desculți.
Sigur că putem să fim excentrici și să mergem fără pantofi, dar atunci avem șanse mai bune să ajungem creativi în agenții de publicitate sau Cesaria Evora. Ca manageri, s‑ar putea să nu ne ia nimeni în serios. Ca executivi cu ceva prestanță, trebuie să purtăm pantofi, adică să știm ce sunt acelea un P&L, un bilanț și un cash‑flow, să înțelegem investițiile și bugetele. Iar dacă vrem să fim și niște manageri cool, ar fi bine să putem vorbi despre EBITDA, return on investment, benchmarking, business predictability.
o-pereche2Pantofii aceștia despre care vorbim sunt italienești. Nu e vorba despre gusturi sau despre o alegere personală, pur și simplu acesta este adevărul: contabilitatea modernă a fost inventată de italieni și tot în Italia au apărut primele bănci comerciale. Sunt pantofi bine făcuți, cum numai italienii știu să facă. Când îi purtăm, când știm limbajul finanțelor și al contabilității, ne simțim ca peștele în apă la orice ședință sau întâlnire de afaceri. Sunt pantofi confortabili, ne dau o stare de bine, ne dau încredere în noi. Desigur, pe lângă pantofi mai avem nevoie și de altceva ca să ne simțim cu adevărat imbatabili. Dar să dăm pantofilor ce‑i al pantofilor: importanța lor în lumea afacerilor nu este niciodată de neglijat.
Când vorbim despre pantofi sau despre finanțe și contabilitate, obligatoriu vorbim despre o pereche. Ca un cuplu în care fiecare parte, luată separat, nu funcționează. Finanțele nu pot exista fără rapoarte contabile, iar contabilitatea fără finanțe nu are rost, este inutilă și stingheră, ca un pantof fără perechea lui.
Cei mai mulți dintre noi nu vom fabrica niciodată rapoarte financiare și nu ne vom lansa nici în producția de pantofi. În ambele cazuri însă este bine să știm ce‑i cu ele, ce înseamnă cifre (respectiv pantofi) de bonne qualité, cui să le cerem, cum și când să le folosim. Pantofii îi vom purta, iar analizele și rapoartele financiare le vom folosi.
Am putea merge și mai departe cu analogia: fabricarea rapoartelor financiare seamănă cu fabricarea pantofilor. Este chiar mai ușor să calculăm indicatori financiari decât să facem încălțăminte. Pentru fabricarea pantofilor este nevoie să creăm un mulaj, să alegem materiale, să tăiem și să coasem, să fixăm, să finisăm, să ambalăm. Totul e de o minunată rutină, fiecare etapă se desfășoară într‑o ordine prestabilită, fiecare operație este esențială dacă vrem să avem o pereche de pantofi pe care să putem conta. La fel se întâmplă și cu fabricarea rapoartelor financiare: contabilii le produc urmând un set de operațiuni simple, de o minunată rutină, desfășurate într‑o ordine prestabilită, în care fiecare etapă este esențială dacă vrem să avem rapoarte contabile și analize financiare pe care să ne putem baza și pe care să le folosim pentru a ne conduce afacerile.
Afaceri. Despre asta este vorba.
[…]
Tinca Celnicu este autoarea cărții O pereche de pantofi: finanțele și contabilitatea afacerii. Fragmentul de mai sus face parte din introducerea cărții, carte care se adresează „nefinanțiștilor” din business, viitorilor și actualilor manageri, antreprenorilor, dar și studenților și tuturor celor care vor să-și strunească mai bine afacerea sau cariera.