Devii antreprenor pentru că ai o idee în care crezi, o pasiune de care vrei să te ocupi zi de zi sau niște competențe pe care vrei să le pui la lucru. Însă imediat după ce te apuci de treabă, afli cu stupoare că antreprenoriatul nu înseamnă doar pasiune, motivație și sudoare, ci mai implică și intrarea forțată în lumea aridă a contabilității. Un șoc pentru mulți și mai ales pentru cei care nu au o formație economică.
Această carte le este adresată în primul rând acelor îndrăzneți care se simt pierduți în lumea bilanțurilor, a conturilor de profit și pierdere, a EBIT‑urilor și EBITDA‑urilor și a altor acronime și indicatori care îi „terorizează”. E adevărat, există multe cărți care propun îmblânzirea acestor „balauri” și așternerea lor la picioarele antreprenorilor. Dar, spre deosebire de cărțile deja existente, aceasta are o calitate extrem de rară, motiv pentru care a fost o adevărată plăcere să o citesc, chiar dacă am făcut‑o din postura unei persoane inițiate. Performanța pe care o realizează este aceea că, printr‑o lectură mai degrabă „de vacanță”, vă poartă printr‑o lume în care, ca nespecialiști, ați fi acceptat cu mare greutate să intrați singuri și, odată intrați, ați fi avut șanse maxime să vă rătăciți sau să vă plictisiți ușor.
Nu riscați nimic de acest gen citind O pereche de pantofi. Lectura este ușoară, amuzantă și incitantă, ceea ce vă face să așteptați cu nerăbdare continuarea poveștii care se derulează. Oricare dintre noi, oameni mai mult sau mai puțin inițiați în tainele contabilității, se poate regăsi în ipostazele descrise în carte și acesta este motivul pentru care ne simțim solidari și dornici să învățăm contabilitatea și analiza financiară cot la cot cu personajele cărții, colegii noștri de „clasă”.
Aceasta este rețeta de succes pentru o lectură nu doar instructivă, dar și plăcută.
Radu Crăciun este Președinte BCR Pensii și semnează prefața cărții O pereche de pantofi.