Munca profundă (abilitatea de a te focusa pe ceea ce faci, fără distrageri) devine din ce în ce mai rară, ajungând să fie, simultan, din ce în ce mai valoroasă în zilele noastre.
Implicația muncii profunde? puținii oameni care cultivă această abilitate, pe care apoi o transformă în esența vieții lor profesionale, vor prospera. Nu doar că vom produce rezultate cantitative și calitative, dar vom găsi mai mult sens și împlinire + mai puțină epuizare.
Concentrat. Cum să prosperi prin muncă profundă într-un mediu perturbator nu e o predică împotriva timpului petrecut pe social media, nu e o carte despre cum să oprim notificările sau să nu ne verificăm mailul când ne trezim. Cal Newport pune accent pe importanța unei transformări a stilului de muncă: munca profundă ca activitate de bază, nu ceva ocazional. După ce oferă suficiente studii de caz pentru a ne convinge că munca profundă produce beneficii majore, autorul detaliază 4 reguli prin care putem deprinde abilitatea de a ne concentra intens, transformându-ne astfel mintea și obiceiurile.
Regula #1: Muncește profund
În cadrul acestei reguli autorul oferă multiple strategii despre cum putem pregăti terenul pentru o muncă profundă, implicit pentru a obține plus-valoarea rezultată din aceste sesiuni de muncă profundă. Printre alte lucruri, învățăm cum să găsim o filosofie care ni se potrivește, cum să construim ritualuri eficiente și cum (și de ce) să implementăm deconectarea la finalul zilei (rutina shut-down).
Regula #2: Exersează plictiseala
Această regulă detaliază strategii despre cum ne putem dezvolta capacitatea de a ne concentra intens. Pornind de la ipoteza că munca profundă este o deprindere care trebuie dezvoltată, învățăm, printre altele, de ce e mai important să programăm nu doar munca profundă, ci și pauzele, cum să medităm productiv, și de ce ar trebui să abordăm munca precum Teddy Roosevelt.
Regula #3: Renunță la social media
Acestă regulă detaliază strategii pentru limitarea surselor atent construite pentru a ne distrage. Majoritatea oamenilor folosesc instrumente digitale de tip „orice‑beneficiu“: folosesc acest serviciu/ program/ app pentru că am identificat cel puțin un beneficiu posibil pentru utilizarea acestuia; în schimb, ar trebui să folosim „abordarea meșteșugarului în selectarea uneltelor“: identifică factorii principali care îți determină succesul și fericirea în viața profesională și personală, și folosește un instrument digital doar dacă impactul pozitiv al acesteia asupra acestor factori depășește substanțial impactul negativ.
Regula #4: Elimină superficialitatea
Această regulă detaliază multiple strategii pentru a reduce numărul de obligații superficiale din viețile noastre profesionale și cum ne putem focusa ulterior pe atribuțiile noastre cu mai multă eficacitate. Despre cum să negociem un cuantum maxim de muncă superficială, de ce câștigăm mai mult dacă ne oprim din muncă la 5:30 pm, și cum să reducem semnificativ timpul pe care îl petrecem „călare pe mailuri“.
Un podcast în care autorul vorbește despre conceptul de „muncă profundă“: Curious Minds.