Despre cum să învățăm din greșeli

Cum relaționezi cu eșecul? Poți trăi cu conștiința împăcată după un eșec? Sau faci tot posibilul să uiți? Sau poate fugi și te faci că nu s-a întâmplat? Matthew Syed spune că modul în care ne raportăm la eșec determină succesul nostru – atât la nivel personal, cât și instituțional.
Gandirea de tip cutie neagra_edituraPublicaSă înveți din greșeli pare a fi un clișeu, dar cartea semnată de jurnalistul Matthew Syed – Gândirea de tip cutie neagră – dezvăluie istorisiri surprinzătoare din spatele celei mai puternice metode de învățare a omenirii, precum și un arsenal de tehnici folosite cu succes de unele dintre cele mai inovatoare organizații. Folosind studii de caz captivante, interviuri exclusive și învățăminte practice, Syed explică cum să transformăm eșecul în succes, respectiv cum să devenim gânditori de tip cutie neagră.
Cartea e un must-read pentru:

  • pasionații de psihologie și științe sociale,
  • cei care s-au săturat să pice dintr-o greșeală în alta,
  • decidenții de politici publice și sociale,
  • managerii care vor să elimine probleme sistemice.

IMG_3339
Plină de sugestii practice despre cum să dezvolți o relație sănătoasă și productivă cu eșecul, cartea te va așeza pe drumul către succes. Iată două exemple:
1. Schimbă puțin – obține mult sau cum să mizezi pe câștigurile marginale
Câștigurile marginale, ca filosofie, depind în mod absolut de capacitatea de a detecta și de a învăța din slăbiciuni mici și adeseori latente. Prin împărțirea unei provocări în elemente mai mici, se pot crea teste riguroase și astfel se produc îmbunătățiri treptate.
2. Evită ideile de stilul „buclă închisă“
Într-o buclă închisă informațiile cu privire la erorile și punctele slabe sunt interpretate greșit sau ignorate; o buclă deschisă duce la progres, deoarece feedbackul este folosit rațional în acțiunile viitoare. Inabilitatea să observăm ce anume nu merge bine e cel mai mare obstacol pentru a avea succes. Matthew Syed oferă exemple pozitive din industria aeronautică și, din păcate, prea multe exemple negative în sistemul sănătății și sistemul juridic.
Pe parcursul acestei cărți descoperim că buclele închise există peste tot în lumea modernă: în structuri guvernamentale, în afaceri, în spitale și în viețile noastre. Vom descoperi mai multe despre cauzele lor, modalitățile subtile prin care se dezvoltă și felul cum oamenii, de altfel inteligenți, le mențin. Dar Syed descrie și tehnicile prin care să le identificăm și să le întrerupem, eliberându-ne din strânsoarea lor și stimulând acumularea de cunoștințe.

Nimeni nu vrea să dea greș. Toți vrem să reușim, indiferent dacă suntem antreprenori, sportivi, politicieni, oameni de știință sau părinți. Dar, la nivel general, la nivelul complexității sistemelor, succesul poate apărea doar atunci când ne recunoaștem propriile greșeli, învățăm din ele și creăm un climat în care, într-un anumit sens, suntem „în siguranță“ să greșim.
Fie că e vorba de dezvoltarea unui produs nou, de perfecționarea unei abilități de bază sau de luarea unei decizii critice, gânditorii de tip cutie neagră nu se tem să-și înfrunte greșelile, ci văd eșecurile ca pe un mod foarte bun de a învăța. Mai degrabă decât să își nege greșelile, să dea vina pe alții sau să își acopere urmele, aceste instituții sau indivizi analizează greșelile ca parte a strategiei lor de a avea succes.
O carte tare actuală, despre erorile sistemice și despre evoluție. O super-recomandăm!