Într-o cultură în care atât de mulți aspiră la laude și glorie, ce fel de persoană e cea care își găsește satisfacția în munca neștiută de nimeni?
Invizibilii, așa cum îi definește David Zweig, sunt specialiști cu un rol esențial în domeniul în care activează. Însă, deși ar fi putut alege alte cariere, invizibilii au ales unele care nu implică nicio recunoaștere a meritelor de către utilizatorul final. Și, în ciuda așteptărilor, invizibilii fac parte dintr‐un grup de profesioniști extrem de mulțumiți.
În Invizibilii. Puterea muncii anonime într-o eră a autopromovării necruțătoare, David Zweig examinează povestea unor specialiști din diverse domenii (muzicieni, parfumier de lux, anestezist, inginer-șef în construcții, și alții), tocmai pentru a demonstra că milioane de invizibili țin în spate activități și industrii.
Experiența lui Zweig ca documentarist pentru o revistă l-a inspirat să cerceteze cu atenție universul din spatele luminilor rampei. Abordând subiectul din perspectivă psihologică și sociologică, autorul analizează cu atenție satisfacția generată de munca excelent făcută, în contrast cu auto-promovarea zgomotoasă atât de răspândită în zilele noastre.
David Zweig: Am început să cercetez îndeaproape un grup pe care l‐am numit Invizibilii, pentru că am fost fascinat de oamenii care au ales să facă o muncă ce implică formare profesională susținută și experiență, de importanță critică, indiferent de domeniu, știind – și acceptând – că vor fi rareori cunoscuți, deloc aclamați de cei din jur pentru munca lor. Ceea ce îi evidențiază pe Invizibili este felul în care reușesc să atingă niveluri de împlinire de invidiat în activitatea lor profesională, cu toate că modul lor de a aborda munca este aproape în antiteză cu cultura zilelor noastre, la modul general.
După lecturarea cărții, David propune o listă de subiecte și informații de explorat mai departe: dig deeper.